Do odwróconego ciasta przymierzam się od dłuższego czasu. Chciałam zrobić z ananasem albo pomarańczami, ale w wczoraj, kupując szparagi, mój wzrok padł na rabarbar. Oczywiście, że tak! Idealnie 🙂 I faktycznie ciasto jest bardzo efektowne. Do tego udało mi się zrobić genialną mieszankę mąk. Ciasto jest idealnie wilgotne, nie za słodkie, spróbujcie! Jeśli nie lubicie rabarbaru, na spód można dać np. truskawki, śliwki, wiśnie czy inne owoce.
Odwrócone bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok 55 minut (160ºC)
Wielkość: Ø25 cm
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 200 gramów masła
- 4 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 nieduże, bardzo dojrzałe banany
- ok. 500 gramów rabarbaru
- 50 gramów mąki kokosowej
- 50 gramów mąki kasztanowej
- 100 gramów mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masło ucieramy z miodem na puszystą masą – ok. 10 minut. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując (na średnich obrotach) kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i miksujemy do połączenia.
Rabarbar obieramy i kroimy wzdłuż na dosyć cienkie paseczki (szerokość tak ok 5 mm – cieńsze lepiej się sprawdzają). Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy paski rabarbaru w spiralkę. Nie przejmujcie się, jeśli zostają Wam lekkie prześwity – uzupełnicie je z wierzchu, rabarbaru starcza tak na 1,5 warstwy 😉 Nie musi też być to ułożone super równo. A jeśli paski są mało elastyczne – należy je pokroić na cieńsze.
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC, mąki i sodę mieszamy w osobnej misce i przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie i całość wylewamy na rabarbar. Pieczemy ok. 55 minut (do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po wystudzeniu. Oczywiście rabarbarem do góry 🙂
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!