bez pieczenia/ desery/ lunche/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Naleśniki kokosowe z kremem czekoladowym z awokado

nalesnikikokosawokado1

Przepis czekał na swoją kolej dosyć długo, obok omleta z owocami to moje drugie ulubione danie kolacyjno-śniadaniowe. Jednocześnie drugi, po chlebku bananowym, deser z serii „jak coś tak dobrego może być tak zdrowe?!”.  :mrgreen: 

Mąka kokosowa jest wspaniała i zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Doskonale nadaje się do obróbki cieplnej, ale jest dosyć trudna w pracy. Proporcji dla naleśników z mąki kokosowej szukałam długo. Tak, by były to naleśniki, a nie omlety. Tak, by nie dodawać żadnej innej mąki. Oczywiście na mleku kokosowym, co sprawy nie ułatwia. Uparłam się. Testów było mnóstwo. Naleśniki się rwały, kruszyły, przypalały. Bo nie tylko proporcje, ale i technika jest tu ważna. Ale melduję sukces! Ręczę za te naleśniki! Przeczytajcie dokładnie wskazówki i się ich dobrze trzymajcie, a z pewnością się wam udadzą 🙂

W kwestii kremu – dla mnie klasyka.. Robię go od dawna, pierwszy raz wypatrzyłam gdzieś w dalekich internetach. Z chęcią bym podziękowała osobie, która pierwsza wymyśliła, by do awokado dodać kakao i zmiksować – bo jest geniuszem. Robiłam różne wersje, poniżej ta, która mi najbardziej odpowiada – z bananem jako dosładzacz.

Przepis na naleśniki z mąki kokosowej z kremem czekoladowym z awokado i banana [bez glutenu, PALEO]

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba naleśników: 8 (Ø28 cm)

Składniki:

Naleśniki:

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego, najlepiej nadaje się domowe – ma idealną konsystencję i na nim wychodzą najlepiej. Jeśli koniecznie chcecie użyć mleka z puszki to należy rozcieńczyć wodą do konsystencji zwykłego mleka
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej (ok. 15 gramów)
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej kokosowy – do smażenia

Krem:

  • 1 dojrzałe awokado (powinno być miękkie w kierunku bardzo miękkiego, ale świeże i jędrne, absolutnie nie nadpsute)
  • 1 nieduży dojrzały banan (jak wyżej)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • łyżka mleka kokosowego (lub nieco więcej – do uzuskania pożądanej konsystencji)

Dodatkowo do podania:

  • pasta kokosowa lub miód lub bita śmietana

Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie rózgą. Odstawiamy na 5-10 minut, Po tym czasie znowu mieszamy. Ciasto powinno być nieco rzadsze niż na zwykłe naleśniki (ale tylko trochę). Generalnie lepiej, by było za rzadkie niż za gęste, bo będzie się rwało.

Smażymy. Patelnia musi być dobrze nagrzana, smażymy na średnim ogniu (ja na „szóstce” w 9-cio stopniowej skali). Przed każdym naleśnikiem natłuszczamy patelnię. Prościej smaży się cienkie naleśniki. Wylewamy porcję i smażymy na pierwszej stronie aż naleśnik będzie złotobrązowy. Moment przewracania naleśnika na drugą stronę jest kluczowy. Jeśli wylaliśmy cienką warstwę to złoty kolor powinien wręcz przebijać – przynajmniej na bokach. Innymi słowy, naleśnik z pierwszej strony musi bardzo mocno się ściąć – przewracamy gdy na całej powierzchni jest sztywny. Taka ich uroda, że przewracane zbyt wcześnie mogą się rwać 😉 . Na drugiej stronie smażymy już tylko chwilę.

Gdy naleśniki się smażą, przygotowujemy krem: wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty – dodajemy nieco mleka kokosowego.

Podajemy zawinięte w ulubiony kształt  🙂

Naleśniki z mąki kokosowej z pysznym kremem czekoladowym zrobionym z awokado i banana

Możesz również polubić