bez pieczenia/ desery/ omlety i nale艣niki/ przepisy/ 艣niadania i podwieczorki

Nale艣niki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Nale艣niki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Nie wiem czy bardziej jestem zadowolona z ciasta do tych nale艣nik贸w, czy z kremu 馃檪 Nale艣niki s膮 na mieszance m膮k jaglanej i gryczanej i wysz艂y super, dzi臋ki dodatkowi gryczanej nie s膮 tak kruche i 艂ami膮ce jak na samej jaglanej, a z drugiej strony m膮ka jaglana r贸wnowa偶y posmak gryki, kt贸ry nie wszystkim pasuje. Krem jest przes艂odki i bardzo dobrze komponuje si臋 z ciastem. A ca艂a s艂odycz to dwa sk艂adniki: mas艂o orzechowe i banany. Bez soli krem dla mnie lekko md艂y, chocia偶 z pewno艣ci膮 znajd膮 si臋 osoby, kt贸rym to b臋dzie bardzo pasowa膰 馃槈 Ale dodatek soli sprawia, 偶e mog艂abym krem wyje艣膰 sam, 艂y偶eczk膮!

Nale艣niki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Czas przygotowania: krem 10 minut, nale艣niki 5 min + sma偶enie 馃檪
Liczba porcji: 8 nale艣nik贸w聽脴28 cm

Sk艂adniki:

Krem fistaszkowy:

  • 200 gram贸w mas艂a orzechowego (ka偶de si臋 sprawdzi)
  • 2 dojrza艂e banany
  • s贸l (u mnie ok. p贸艂 艂y偶eczki, kwestia gustu oraz tego czy mas艂o orzechowe jest ju偶 solone)

Nale艣niki:

  • 350 ml mleka kokosowego*
  • 3 du偶e jajka
  • 70 gram贸w m膮ki gryczanej
  • 70 gram贸w m膮ki jaglanej

Do podania:

  • nale艣niki mo偶na spokojnie podawa膰 same, ale jak macie ochot臋 na wi臋ksz膮 uczt臋 to mo偶na doda膰 rodzynek, pola膰 czekolad膮 lub doda膰 bitej (kokosowej lub krowiej) 艣mietanki.

* mi przy nale艣nikach najlepiej sprawdza mi si臋 mleko domowe lub z puszki, ale nieco rozrzedzone do konsystencji krowiego mleka – dobrze sprawdza si臋 po prostu usuni臋cie cz臋艣ci 艣mietanki, z kt贸rej mo偶na zrobi膰 du偶o fajnych deser贸w 馃檪聽

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy jajka, rozk艂贸camy i 艂膮czymy z mlekiem. Nast臋pnie przesiewamy m膮ki, mieszamy ciasto. Je艣li ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze m膮k臋, je艣li zbyt g臋ste – mleko.

Sma偶ymy cienkie nale艣niki na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni (艣redni ogie艅) na z艂oty kolor.

W mi臋dzyczasie przygotowujemy krem. Mas艂o orzechowe ucieramy ok. 5 minut mikserem by by艂o g艂adkie i nieco si臋 napuszy艂o. Nast臋pnie dodajemy rozgniecione widelcem banany i ucieramy kolejne 5 minut. Dodajemy s贸l do smaku, mieszamy.

Nale艣niki przek艂adamy kremem, podajemy wed艂ug uznania (u mnie z rodzynkami).

Smacznego!

Nale艣niki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Mo偶esz r贸wnie偶 polubi膰