dania główne/ lunche/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Naleśniki gryczane z jarmużem, kurkami i papryką

gryczaneJarmuz1

Kurki w lodówce leżą u mnie już kilka dni – miałam zamiar zrobić zupę, jednak jakoś mi się na nią nie złożyło. Dzisiaj kurki postawiły mnie pod ścianą – albo nas zużyjesz albo wylądujemy w koszu. Więc zakasałam rękawy, wygrzebałam co miałam i, jak to często bywa, spontaniczny pomysł przerodził się w naprawdę udane danie. Lekkie naleśniki gryczane idealnie komponuje się z kurkowo-warzywnym farszem. Koniecznie użyjcie w tym przepisie masła klarowanego, bo doskonale podkreśla smak całości.

Naleśniki gryczane z farszem z jarmużu z dodatkiem kurek i papryki. Bez glutenu, bez nabiału

Czas przygotowania farszu: 15 minut
Czas przygotowania naleśników: 15 minut
Liczba porcji: 2 (4 naleśniki Ø28 cm)

Składniki:

Naleśniki:

  • 200 ml mleka kokosowego (domowego, w przypadku tego z puszki polecam użyć pół na pół z wodą)
  • 2 jajka
  • ok. 100 gramów mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego (+dodatkowo do smarowania patelni)

Farsz:

  • 200 gramów kurek
  • 150 gramów jarmużu
  • pół żółtej papryki
  • 1 dymka (razem ze szczypiorem)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sól

Przygotowujemy naleśniki: w garnuszku na niewielkim ogniu topimy łyżkę masła. W misce mieszamy jajka z mlekiem kokosowym (rózgą). Dodajemy masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę – po trochu, do uzyskania naleśnikowej konsystencji (śmietany kremówki). U mnie było to dokładnie 100 gramów, ale w zależności od rodzaju mąki i mleka, możliwe że trzeba będzie ilość dostosować.
Odstawiamy masę na bok, a w tym czasie rozgrzewamy patelnię. DOBRZE rozgrzewamy, nie chcemy wyrzucać pierwszego naleśnika do kosza 🙂 Smażymy, przed każdym naleśnikiem smarując patelnię cienką warstwą masła.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Warzywa myjemy (kurki można zalać na kilka minut zimną wodą a później przepłukać jeszcze na sitku), kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek i dymkę siekamy, paprykę kroimy w niewielkie słupki. Z jarmużu odrywamy zdrętwtiałe łodygi, większe liście siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i dymkę, smażymy 1 minutę. Dorzucamy paprykę, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy kurki, solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 2 minuty aż puszczą sok. Dorzucamy jarmuż, smażymy wszystko razem około 5 minut, aż jarmuż zmięknie i będzie błyszczący.
Nadziewamy naleśniki w ulubiony przez was kształt..

Można przed podaniem jeszcze podsmażyć naleśniki na masełku 🙂

Smacznego!

naleśniki gryczane z jarmużem, kurkami i papryką

Możesz również polubić