ciasta/ przepisy/ Walentynki

Najprostsza bezglutenowa szarlotka

Pierwsza szarlotka na blogu! I generalnie pierwsza, którą chyba ogólnie upiekłam, bo przyznam, że za szarlotką nigdy nie przepadałam. Ale smaki się zmieniają i tadam, poza pietruszką, w tym roku polubiłam szarlotkę. Plus miałam za dużo (miękkim już) jabłek ze wsi, więc ciasto z jabłkami się po prostu prosiło o zrobienie 😉 Nazwałam ją najprostszą bo to taki standardowy przepis – spód, jabłka, kruszonka. Polecam!

Bezglutenowa szarlotka – najprostsza

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut (160ºC)
Wielkość: 20×40 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 100 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżki erytrolu (lub ksylitolu)
  • 1 jajko
  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 50 gramów mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 100 gramów miękkiego masła
  • 4 łyżki erytrolu
  • 150 gramów mąki jaglanej

 

Najlepiej zacząć od jabłek, bo te będą musiały ostygnąć. Owoce myjemy i kroimy w kostkę ok. 0,5 cm (ja jabłek nigdy nie obieram). Masło roztapiamy na średnim ogniu, wrzucamy jabłka, dodajemy sok z cytryny i smażymy ok. 10 minut, pod koniec dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło utrzeć z erytrolem na puszystą masę (ok. 10 minut), dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 5 minut. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie szpatułką. Składniki  na kruszonkę rozcieramy palcami – aż wszystkie się połączą i powstanie nam.. kruszonka.

Piekarnik nagrzewamy do 160ºC.

Ciasto wykładamy na formę do pieczenia – rozsmarowujemy bardzo cienko (na formie 30×40 grubość będzie ok. 0,5 cm – to jest ok, jeśli chcecie mieć wyższe ciasto, można wybrać mniejszą forme, ja chciałam mieć taki typowy placek). Na spodzie układamy ostudzone jabłka i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (ciasto powinno się lekko zarumienić).

Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika będzie miękkie – należy je odstawić do ostudzenia, nabierze kruchości. Najlepsze jest na drugi dzień.

 

Możesz również polubić