bez pieczenia/ czekolada/ desery/ przepisy

Mus kokosowy paleo z czekoladą i owocami

mus kokosowy paleo

Miałam pomysł na ten mini deserek już dawno, tylko wszystkie kokosowe składniki mi się akurat skończyły, to musiał poczekać. Ale się doczekał. Było warto, bo mini deserek, którego głównym składnikiem jest mus kokosowy, jest przepyszny (i jest paleo!). Plus wygląda efektownie. Dodatkowo na zachętę dodam, że robi się go w 20 minut. Musi oczywiście odstać swoje w lodówce, ale fizycznie to bardzo szybki deser. Namówiłam? 😉

Pucharki, które widzicie na zdjęciach to po prostu jednorazowe kieliszki na wódkę 🙂 Takie, które kupicie w większość supermarketów, mniej więcej 50 sztuk za 5 zł. Bardzo dobrze się sprawdzają, a deser można wziąć na imprezę. Mają 50 ml.

Mus kokosowy paleo z czekoladą i owocami

Czas przygotownania: do 20 miut + minimum 2 godziny oczekiwania
Liczba porcji: ok. 10 mini deserków (moje pucharki to plastikowe kieliszki na wódkę o pojemności 50 ml)

Składniki:

Mus kokosowy:

  • 2 jajka (ze sprawdzonego źródła – jemy je na surowo)
  • szczypta soli
  • 200 gramów pasty kokosowej („creamed coconaut”)
  • 100 gramów śmietanki kokosowej (twardej warstwy, która zbiera się na wierzchu mleczka kokosowego, które stoi przynajmniej dobę w lodówce)
  • 1 łyżka miodu

Dodatki:

  • ok. 30 gramów gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ulubione owoce (u mnie borówki i trochę poziomek i malin)

Oddzielamy białka od żółtek. Do rondelka wrzucamy pastę kokosową i podgrzewamy na minimalnym ogniu mieszając, aż masa będzie gładka. Ściągamy z ognia. Pasta powinna być lekko ciepła. Jeśli taka nie jest – czekamy aż nieco ostygnie. Następnie dodajemy do niej żółtka – mieszając energicznie rózgą. Masa powinna się bardzo zagęścić. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Białka ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę miodu, ubijamy razem ok. 2 minut (miód powinien się rozpuścić). Następnie, łyżka po łyżce dodajemy śmietankę kokosową, cały czas ubijając. W kolejnym kroku, łyżka po łyżce dodajemy masę żółtkową. Całość ubijania powinna trwać 10-15 minut, a masa powinna być gładka.

Mus przelewamy do przygotowanych naczyń i wkładamy do lodówki do stężenia (min. 2 godziny – zależy od wielkości pucharków).

Czekoladę roztapiamy z łyżeczką oleju kokosowego (można w kąpieli wodnej, ja rozpuszczam w rondelku na bardzo małym ogniu). Polewamy cienką warstwę na każdym musie. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki do stężenia. Podajemy z owocami.

Pysznego!

mus kokosowy paleo

mus kokosowy paleo

mus kokosowy paleo

Możesz również polubić