dania główne/ lunche/ przepisy

Młode ziemniaczki z wiejską kiełbaską i kapustą zasmażaną

ziemniaczkiKapustka2

Jako nastolatka miałam dosyć ziemniaków, bo w domu był ich kult i lądowały na talerzu codziennie. Moja babcia uwielbiała, moja mama również. Na studiach miałam odwyk, ale koniec końców dopadło i mnie. Tego lata mam szczególne ziemniakowe zachcianki. Poniżej klasyka gatunku. Młode kartofelki z wiejską kiełbaską a do tego najprostsza zasmażana kapustka. Tanie, polskie, letnie! Porcja spora – my we dwójkę jemy drugi dzień i jeszcze na jutro trochę zostało 🙂

Młode ziemniaki smażone z kiełbasą i równie młodą kapustką z zasmażką

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania i smażenia: 30-40 minut
Liczba porcji: 4-5

Składniki:

Ziemniaczki z kiełbaską:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków
  • 600-700 gramów dobrej, wiejskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • pieprz, ew. sól (mi smakuje bez soli)
  • do podania: ulubione zioła lub szczypiorek

Kapusta zasmażana:

  • pół dużej główki młodej kapusty (nie ważyłam, ale poszatkowanej wyszło mi 3 litry)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda

Ziemniaczki myjemy, co z brzydszą skórką skrobiemy. Gotujemy do miękkości (ale nie do rozpadu), najlepiej na parze.

Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Wrzucamy razem na suchą patelnię i smażymy powoli na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Wykładamy na talerz, doprawiamy i posypujemy szczypiorkiem.

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy jedną łyżkę masła, wrzucamy cebulkę. Smażymy mieszając, aż się zeszkli. Dorzucamy kapustę, solimy i wlewamy wodę – tak do 3/4 wysokości kapusty. Gotujemy do miękkości.

Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy, zostawiąjąc szklankę wody z gotowania. W garnku rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła. Dorzucamy mąkę i mieszamy rózgą aż się rozprowadzi. Następnie wlewamy wodę, energicznie mieszając, tak by całość połączyła się w kleistą maź :). Do mazi dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy sporą ilośćią pieprzu.

Obiad gotowy 🙂

kiełbaska smażona z ziemniakami i zasmażaną kapustą

Możesz również polubić