lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Miodowo-sezamowy tatar z łososia

Tatar z łososia z miodem, sezamem, przełamany ostrą papryczką

Najlepszy tatar z łososia podano mi w Gdyni w Tawernie Orłowskiej. Był inny niż wszystkie wcześniejsze tatary łososiowe które dane mi było spróbować, bo – no właśnie – z miodem i sezamem. Czasem żałuję, że człowiek nie pamięta smaków, ale pamiętam doskonale, że mieliśmy szczęście do stolika, pamiętam piękny widok na Bałtyk, no i pamiętam, że tatar był doskonały. 

I oczywiście tamten tatar stał się inspiracją do tego przepisu. Łosoś, miód i sezam, przełamany ostrą papryczką – tak można go krótko opisać. Jest pyszny. Myślę, że nawet osoby, które wołowej surowizny nie tkną, tego mogą bardzo polubić. Podawany oczywiście z cytryną która niesamowicie wydobywa połączenia smaków.

Oczywiście kwestią najważniejszą jest łosoś. To nie może być pierwszy lepszy łosoś wyciągnięty z lodówki w markecie. W końcu będziemy go jeść na surowo. Musi być świeżutki. Znajdźcie dobry sklep rybny w waszej okolicy, a sprzedawca na pewno Wam powie, kiedy przyjść po świeże mięso tak, by można było z niego zrobić tatara. Ja znalazłam na ryneczku na którym kupuję warzywa. Jeszcze nie zdążyłam się zorientować do końca jak funkcjonuje i mam wrażenie, że godziny otwarcia są co najmniej nieregularne 🙂 Ale Pani od razu przeszła do rzeczy.

– Czy łosoś jest świeży?
-Tak, świeżutki. Jeszcze dzisiaj i jutro na sushi lub tatara. Później trzeba już obrobić.

Naprawdę polecam dodać przepis do swojej listy TODO :).

Miodowo-sezamowy tatar z łososia

Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

Tatar:

  • 300 gramów świeżego łososia (waga bez skóry)
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki płynnego miodu – jeśli miód jest skrystalizowany należy go rozpuścić w niewielkiej ilości wody – tylko na tyle, by móc dobrze połączyć z resztą składników
  • 1 nieduża papryczka chilli
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu (może być też biały, ale z czarnym smaczniejszy)

Dodatki:

  • koniecznie cytryna; na każdego łososia polecam dać 1/4-1/2 kawałka cytryny, tak by każdy mógł sobie dobrać odpowiednią ilość soku; sok z cytryny pięknie wydobywa cały smak z tatara; sok z cytryny można również dodać na etapie robienia tatara, jeśli masa nie jest zbyt płynna; ale tak czy siak powinniśmy cytrynę podać razem z tatarem
  • warzywa: bardzo dobrze pasuje roszponka, awokado, cukinia, papryka – w zależności na co mamy ochotę 🙂

Łososia bardzo drobno siekamy, podobnie papryczkę chilli. Wrzucamy do miski razem z resztą składników, dokładnie mieszamy. Układamy na talerzu razem z dodatkami – tatara spokojnie można uformować ręką.

Smacznego!

Tatar z łososia miodowo-sezamowy

Możesz również polubić