lunche/ przepisy/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Micha jarmużu z burakami i bakaliami na ciepło

salatkaJarmuzBurakBakalie1

Oj ale ta sałatka jest pyszna! Pomysł powstał w 5 minut. Wiedziałam, że chcę zjeść buraki i jarmuż, wiedziałam, że bez mięsa ale nie wiedziałam co jeszcze dodać. Padło na bakalie i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Z poniższych składników wyszły dwie porcje, ale powiem szczerze, że spokojnie zjadłabym obie, więc jeśli lubicie sałatki, zróbcie od razu podwójną!

Sałatka na ciepło z pieczonymi burakami i bakaliami

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 (ale nieduże)

Składniki:

  • 3 nieduże upieczone buraki (buraki najlepiej upiec przy okazji czegoś innego – zawijamy je w folie, wrzucamy na dół piekarnika, czas to około godziny do półtorej w zależności do temperatury i wielkości bulw)
  • ok. 50 gramów jarmużu
  • garść orzechów włoskich, posiekanych (oczywiście najlepiej jeśli będą uprzednio namoczone)
  • garść rodzynek
  • ok. 8-10 sztuk daktyli
  • duża łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Jarmuż myjemy i rwiemy na małe kawałki. Buraczki kroimy w niedużą (ok. 0,5 cm) kostkę, daktyle w plasterki.

Masło wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Wrzucamy daktyle i smażymy na średnim ogniu około minuty. Wrzucamy jarmuż i smażymy parę minut (3-5) aż listki zrobią się błyszczące i nieco zmiękną. Dorzucamy buraki i rodzynki, mieszamy aż zrobią się ciepłe (rodzynki można dorzucić też wcześniej, z daktylami lub jarmużem, ale ja osobiście lubię takie twardsze).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Podajemy! Smacznego.

Sałatka z jarmużem i burakami i bakaliami na ciepło

Możesz również polubić