ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Mazurek rafaello z żurawiną, bezglutenowy

mazurek rafaello bezglutenowy z żurawiną

Póki co mój ulubiony z mazurków, które na blogu się ukazały. Spód na mieszance mąk jaglanej i ryżowej, szybko i łatwo się go zagniata. Później mamy warstwę żurawinową, a później warstwę, można rzec, czystego kokosu 🙂 Stąd „mazurek rafaello”. Ciasto jest bez jajek, jest bardzo kruchutkie, ale nie pęka podczas pieczenia, a mazurek spokojnie można trzymać w ręce. Bardzo polecam!

Mazurek rafaello z żurawiną, bezglutenowy

Czas przygotowania: 40 minut + ok. 3h schładzania
Czas pieczenia: 15 minut (200ºC)
Wielkość: Ø24 cm

Składniki:

Spód:

  • 150 gramów masła (schłodzonego)
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżki  miodu

Warstwa żurawinowa

  • 100 gramów suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych bez cukru

Warstwa rafaello

  • 100 gramów śmietanki kokosowej (twardej warstwy mleczka kokosowego odstawionego na min 24h do lodówki)
  • 100 gramów pasty kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • dodatkowo do posypania kilka łyżek wiórków kokosowych

Ciasto można zagnieść w malakserze (wrzucając najpierw pokrojony w kostkę tłuszcz, a później resztę), ja wolę robić to ręcznie. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki i dużym nożem siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy ciastek foremkę i wkładamy jeszcze na 15 minut do schłodzenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200ºC (brzegi ciasta powinny się dosyć mocno zarumienić). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy resztę. Najlepiej zrobić to w czasie gdy ciasto się schładza, bo masa rafaello musi nieco zgęstnieć. Śmietankę kokosową i pastę wkładamy do rondelka i podgrzewamy lekko aż składniki się połączą. Dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy.

Żurawinę zalewamy na 15 minut wodą, odsączamy i blendujemy razem z powidłami. Najprościej będzie żyrafą, w blenderze kielichowym masa szybko zacznie przyklejać się do ścianek (ale też da radę). Masa nie musi być super gładka.

Na wystudzony spód rozsmarowujemy delikatnie żurawinę a następnie wylewamy masę rafaello. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (wystarczy 1-2 h). Można jeść prosto z lodówki, wtedy masa jest twarda (ja taką lubię) lub wyciągnąć na pół godziny przed podaniem, wtedy ma luźniejszą konsystencję (ale nie spływa).

Smacznego! 🙂

mazurek rafaello bezglutenowy z żurawiną

Możesz również polubić