ciasta/ desery/ przepisy

Mazurek paleo z daktylowym solonym kajmakiem i orzechami

paleo_mazurek_kajmak_4

Drugi mazurek na blogu. Tym razem mazurek paleo –  100% 🙂 Czy lepszy niż hicior ostatniego tygodnia, jaglany z czekoladą i pomarańczami? Zdania są bardzo podzielone 😀 I chyba o to chodzi, każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza propozycja to dużo zdrowia – napakowana od dołu do góry minerałami i witaminami. Spód jest na mące kokosowej z dodatkiem kakao, masa kajmakowa z daktyli z solą i na wierzchu wieńczące dzieło (koniecznie namoczone wcześniej) orzechy i morele (wybierajcie te ciemne, niesiarkowane). Polecam gorąco, nie tylko na Święta 🙂

Bezglutenowy mazurek paleo na spodzie z mąki kokosowej z solonym kajmakiem z daktyli i orzechami

Czas przygotowania: ok. 90 min, w tym 60 min oczekiwania. dzień wcześniej należy namoczyć orzechy; daktyle moczymy optymalnie ok. 4 godz.
Czas schładzania: 1 godz.
Wielkość: 28 x 11 cm

Składniki:

Spód:

  • 100 gramów masła
  • 150 gramów mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • pół łyżki miodu

Masa:

  • 150 gramów suszonych daktyli
  • 150 ml wody
  • 50 gramów masła
  • ok. 1/2 łyżeczki soli (lub więcej w zależności od gustu)

Na wierzch:

  • ok. 200 gramów dowolnych orzechów (u mnie włoskie, nerkowce i migdały, mniej więcej po równo)
  • ok. 50 gramów suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)

Dzień wcześniej orzechy zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 8 godzin. W ten sposób nie tylko będą lepsze, ale też zmaksymalizujemy korzyści wynikające z ich spożycia (przyswoimy wszystkie witaminy i minerały). Daktyle optymalnie moczyć ok. 4 godzin, mam wrażenie, że smak jest wtedy najlepszy. Jednak jeśli boicie się, że zapomnicie, można też moczyć przez noc. Orzechy zalewamy dowolną ilością wody, będzie ona zlewana, jeśli chodzi o daktyle, 150 ml powinno przykryć całość (można daktyle posiekać nieco) i tutaj nie polecam dodawać jej więcej, bo masa wyjdzie zbyt rzadka (chociaż można to uratować).

Przygotowujemy ciasto. Jajka i masło powinny być prosto z lodówki. Ciasto można zagnieść w dobrym malakserze (wrzucając najpierw pokrojony w kostkę tłuszcz, a później resztę), ja zawsze robię to rękoma. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy kakao i pokrojone masło. Dużym nożem siekamy do uzyskania kruszonki. W środku robimy dziurę, dodajemy jajko i miód i jak najszybciej zagniatamy całość (do połączenia składników). Ciastem od razu wylepiamy formę – na wysokość ok. 0,5 cm (ciasto może być płaskie, bez rantów) i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, nakłuwamy widelcem i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy 15 minut, boki powinny się dosyć mocno zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Z orzechów odlewamy wodę, nieco je podsuszamy na ręczniku papierowym, a następnie siekamy razem z morelami. Daktyle blendujemy na gładką masę razem z wodą, w której się moczyły i przekładamy do rondelka. Na tym etapie masa daktylowa już powinna być dosyć gęsta (jak gęsta śmietana – rozsmarowana na cieście, nie będzie spływać), jednak gdyby się zdarzyło, że użyte daktyle miały w sobie sporo wody i po zblendowaniu masa jest rzadka, należy ją nieco odparować – włączamy wtedy na średni ogień i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W większości wypadków jednak nie będzie takiej potrzeby. Do daktyli dodajemy masło, podgrzewając na niewielkim ogniu topimy i łączymy z daktylami. Dodajemy sól (proponuję zacząć od 1/4 łyżeczki, próbować i ewentualnie zwiększać ilość, ja dałam pół łyżeczki).

Jeszcze ciepłą masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami. Schładzamy godzinę w lodówce.

Smacznego!

Bezglutenowy mazurek paleo na spodzie z mąki kokosowej z solonym kajmakiem z daktyli i orzechami

Mazurek paleo - na spodzie kokosowym z solonym daktylowym kajmakiem i orzechami

Bezglutenowy mazurek paleo na spodzie z mąki kokosowej z solonym kajmakiem z daktyli i orzechami

Możesz również polubić