ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Mazurek chałwowy z bakaliami i czekoladą

Mazurek chałwowy bezglutenowy

Przy ostatnim mazurku pisałam, że to mój ulubiony. Teraz już nie wiem, czy mazurek chałwowy go nie pobił. Widzicie zdjęcia? Mazurek miał być sfotografowany w całości, ale akurat bateria w aparacie mi padła. Więc ukroiłam kawałek żeby tyci-tyci skosztować („nie będzie na zdjęciach widać”) i skończyło się, że zjadłam cały. Cały jeden duży kawałek, bez talerza, na stojąco. A jak zdjęcia zrobiłam to jeszcze jeden kawałek.. i jeszcze jeden..

Spód tego mazurka jest tym samym spodem, co przy mazurku rafaello. Czyli ciasto na dwóch rodzajach mąk i maśle, bez jajek, bardzo kruchutkie i delikatne. Masa jest chałwowa, ale robiona z tahini, dzięki czemu kontrolujemy słodkość (i możemy słodzić np. miodem). Sami spróbujcie!

Mazurek chałwowy z bakaliami i czekoladą

Czas przygotowania: 40 minut + ok. 1,5h schładzania przed i 4-8 godzin po pieczeniu
Czas pieczenia: 15 minut (200ºC)
Wielkość: Ø24 cm

Składniki:

Spód:

  • 150 gramów masła (schłodzonego)
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżki  miodu

Masa chałwowa

  • 100 gramów śmietanki kokosowej (twardej warstwy mleczka kokosowego odstawionego na min 24h do lodówki)
  • 100 gramów tahini (optymalnie o składzie 100% sezamu)
  • 3 łyżki miodu, dałam skrystalizowany (można posłodzić dowolnym słodzidłem)
  • 50 gramów masła

Na wierzchWarstwa rafaello

  • 50 gramów gorzkiej czekolady, posiekanej w małą kostkę
  • 50 gramów orzechów włoskich (mogą być też inne), grubo posiekanych
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów suszonych moreli, również posiekanych w kostkę
  • 1 łyżka miodu, płynnego

Ciasto można zagnieść w malakserze (wrzucając najpierw pokrojony w kostkę tłuszcz, a później resztę), ja wolę robić to ręcznie. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki i dużym nożem siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy ciastek foremkę i wkładamy jeszcze na 15 minut do schłodzenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200ºC (brzegi ciasta powinny się dosyć mocno zarumienić). Zostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy resztę. Najlepiej zrobić to w czasie gdy ciasto się schładza w lodówce, bo masa musi nieco zgęstnieć. Śmietankę kokosową i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy lekko aż składniki się połączą. Dodajemy tahini i miód, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki (dosyć wolno tężeje)

Kiedy ciasto wystygnie, a masa zgęstnieje nieco, wylewamy ją na spód.  Bakalie mieszamy w misce w miodem i wykładamy na wierzchu. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na parę godzin (najlepiej na noc).

Smacznego! 🙂

Mazurek chałwowy bezglutenowy

 

Możesz również polubić