Pyszny, lekko ostry sos na marchewkowym makaronie. Nic dodać, nic ująć!
Marchewkowe spagetti z pomidorowo-paprykowym sosem mięsnym [bez glutenu, PALEO]
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), zmielonego
- 1 papryka
- 1 mała cebula
- 0,5 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre dania, możecie dać całą)
- garść pomidorków koktajlowych
- po garści oregano i bazylii, świeżych (ew. po łyżce suszonych)
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowejgo (passaty)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 duże marchewki
- pieprz, sól
Czosnek i chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka, Wrzucamy wszystko na patelnię razem z masłem. Smażymy na średnim ogniu mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dorzucamy mięso, dokładnie obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zalewamy passatą, Wrzucamy posiekane zioła i pomidory.
Dusimy wszystko na średnim ogniu aż sos się mocno zredukuje (kilka razy w trakcie mieszamy zawartość patelni). Redukcja trwa to około 15 minut, naszym celem jest efekt „oblepienia” mięsa i warzyw sosem. Woda ma wyparować zostawiając aromat.
Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W międzyczasie przygotujemy makaron. Marchewki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w cienkie paski (obieraczką do warzyw). Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na minutę. Po minucie odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron i na nim sos. Smacznego!