dania główne/ lunche/ przepisy

Marchewkowe spagetti z pomidorowo-paprykowym sosem mięsnym

spagettibase

Pyszny, lekko ostry sos na marchewkowym makaronie. Nic dodać, nic ująć!

Marchewkowe spagetti z pomidorowo-paprykowym sosem mięsnym [bez glutenu, PALEO]

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), zmielonego
  • 1 papryka
  • 1 mała cebula
  • 0,5 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre dania, możecie dać całą)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • po garści oregano i bazylii, świeżych (ew. po łyżce suszonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowejgo (passaty)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 duże marchewki
  • pieprz, sól

Czosnek i chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka,  Wrzucamy wszystko na patelnię razem z masłem. Smażymy na średnim ogniu mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dorzucamy mięso, dokładnie obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zalewamy passatą, Wrzucamy posiekane zioła i pomidory.
Dusimy wszystko na średnim ogniu aż sos się mocno zredukuje (kilka razy w trakcie mieszamy zawartość patelni). Redukcja trwa to około 15 minut, naszym celem jest efekt „oblepienia” mięsa i warzyw sosem. Woda ma wyparować zostawiając aromat.
Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W międzyczasie przygotujemy makaron. Marchewki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w cienkie paski (obieraczką do warzyw). Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na minutę. Po minucie odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron i na nim sos. Smacznego!

Możesz również polubić