desery/ koktajle/ przepisy/ przetwory i napoje

Lemoniada arbuzowa z ogórkiem

Lemoniada arbuzowa z ogórkiem

Trochę cieplej w tym tygodniu to mam dla Was bardzo orzeźwiającą propozycję. Lemoniada arbuzowa z dodatkiem ogórka bardzo szybko ugasi pragnienie, a przy tym dostarczy trochę witamin 🙂 Najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc pamiętajcie, by mieć przygotowany w zamrażarce lód.

Lemoniada arbuzowa z ogórkiem

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 1 litr

Składniki:

  • 400 gramów arbuza (waga bez skórki)
  • 150 gramów ogórka (może być „wąż”, może być gruntowy, u mnie ten drugi i są to 2 duże ogórki)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • woda i lód – do uzupełnienia do litra płynu
  • opcjonalnie mięta do dekoracji

Z arbuza usuwamy pestki, kroimy na kawałki, ogórki obieramy ze skórki i również kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do blendera razem z sokiem cytryny i miodem, blendujemy na możliwe gładką masę. Jeśli zostały malutkie cząstki ogórka lub arbuza i bardzo nam to przeszkadza, można płyn przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam). Wlewamy do dzbanka lub szklanek, uzupełniamy wodą i lodem do łącznej objętości 1 litra. Ozdabiamy miętą i podajemy.

Na zdrowie!

Lemoniada arbuzowa z ogórkiem

Możesz również polubić