przepisy

Kruche ze śliwkami bez glutenu

Kruche ze śliwkami bez glutenu

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, kruche ze śliwkami. Ciasto jest na mieszance trzech mąk (jaglanej, ryżowej i gryczanej), bardzo delikatne i kruchutkie z dodatkiem cukru kokosowego i cynamonu. W środku śliwki. U mnie przepyszne węgierki dorwane za 3 zł u sympatycznej Ukrainki 😉 Polecam na wieczór do kubka kakao albo rano do kawy.

Kruche ze śliwkami bez glutenu

Czas przygotowania: 30 minut + 2h chłodzenia
Czas pieczenia: 50 minut (180°C)
Wielkość: Ø23 cm

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru kokosowego (dobrze jest go zmielić)
  • 1 jajko
  • 100 gramów mąki gryczanej
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek (dowolnych, ale muszą być dojrzałe i słodkie, u mnie węgierki)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Masło ucieramy z cukrem kokosowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy jajko i miksujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki i cynamon, wyrabiamy gęste zwarte ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (może być na noc).

W międzyczasie myjemy i drylujemy śliwki. Kroimy na 4-8 części w zależności od wielkości. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 równe części. Pierwszą wylepiamy dno. Śliwki mieszamy z cukrem kokosowym i mąką, wykładamy na ciasto. Drugą część ciasta kładziemy na wierzch (ja kroiłam plasterki ciasta nożem, lekko rozpłaszczałam i uklepywałam na śliwkach).

Pieczemy w temperturze 180°C przez 50 minut. Z formy wyjmujemy jak nieco ostygnie (nie kroimy całkiem gorącego ale już ciepłe – jak najbardziej. Zresztą takie świeże na ciepło bardzo polecam :)).

Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruchutkie, na drugi dzień lekko miękknie.

Smacznego!

Kruche ze śliwkami bez glutenu

Możesz również polubić