ciastka i muffinki/ czekolada/ desery/ przepisy

Kruche ciastka jaglane z czekoladą

Kruche ciastka jaglane z czekoladą

Kruche ciastka jaglane z czekoladą, niewymagające dużo pracy, chociaż trzeba dać im parę godzin po upieczeniu, by srkuszały 🙂 Są idealne do kakao i takie bardzo.. przyjemne, codzienne, zostaje włączyć sobie ulubiony serial i owinąć się w koc. 😉 Przypominają mi nieco pieguski, które za dzieciństwa uwielbiałam, chociaż są cieńsze. Konieczne do spróbowania!

Kruche ciastka jaglane z czekoladą

Czas przygotowania: 15 min + 2 x 15 min pieczenia
Liczba porcji: ok. 15 dużych ciastek (Ø7cm)

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 150 gramów masła
  • 200 gramów mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 100 gramów skrystalizowanego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów gorzkiej czekolady

Masło ucieramy z miodem ok. 5 minut na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, ucieramy kolejne 5 minut. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (góra i dół, bez termoobiegu). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy w sporych odstępach po łyżce ciasta, formujemy w miarę regularny kształt i lekko spłaszczamy (nie trzeba jakoś bardzo się starać, wysokość między 0,5 a 1 cm będzie OK, ciastka i tak rozpłyną się na boki).

Pieczemy 16-18 minut partiami, na drugiej półce od góry. Wyciągamy, po 5 minutach przenosimy do całkowitego przestudzenia na kratkę. Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie przez kilka godzin. Na drugi dzień skruszeją – najlepiej upiec wieczorem, wtedy rano są gotowe 🙂

Smacznego!

Kruche ciastka jaglane z czekoladą

Możesz również polubić