dania główne/ lunche/ przepisy

Krewetki z mango i papryką

krewetki_mango_1

Uwielbiam mango i uwielbiam krewetki. Wyjątkowo dobrze te dwa składniki skomponowały się z papryką i selerem naciowym. 🙂 Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, smakuje wyśmienicie bez dodatków, ale jeśli chcecie, można je podać z makaronem ryżowym.

Krewetki smażone z mango, papryką i selerem naciowym

Czas przygotowania:20 minut
Liczba porcji: moim zdaniem 1, jak się uprzeć to 2 małe 😉

Składniki:

  • ok. 200 gramów krewetek, rozmrożonych (różowych – uprzednio podgotowanych), bez pancerzyków
  • pół dużej czerwonej papryki (lub jedna mała)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół dużego mango
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
  • łyżka oleju sezamowego (można ewentualnie zastąpić oliwą extra virgin)
  • sól, pieprz
  • sezam do posypania
  • opcjonalnie do podania makaron ryżowy

Przygotowujemy wszystkie składniki. Czosnek i papryczkę chilli siekamy drobno. Paprykę  i mango kroimy w kostkę, łodygę selera w plasterki. Miód mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny.

Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, rozgrzewamy (średni ogień w kierunku dużego). Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smażymy ok. minutę. Wrzucamy paprykę i seler naciowy, smażymy ok. 5 minut.  Następnie dodajemy krewetki i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumienią i zwiną (kolejne 5 minut). Wlewamy sos i odparowujemy (powinien stracić połowę na objętości, zrobić lekko kleisty i oblepić zawartość patelni). Wrzucamy mango, mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze ok. pół minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron (jeśli podajemy z nim) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy na talerze, posypujemy sezamem i polewamy olejem sezamowym (lub oliwą).

Smacznego!

krewetki smażone z mango i warzywami

Możesz również polubić