ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy

Kremowy deser z wiórków kokosowych z malinami i czekoladą (paleo)

placek_wiorkow_paleo_8

Jak spróbowałam tego ciasta krzyknęłam „o matko, jakie to dobre”. Serio. Ja dosyć krytycznie podchodzę do swoich wypieków, wydaje mi się, że blog zobowiązuje do ciągłej nauki, ale autentycznie – to moje nowe ulubione ciasto. Jadłam już blaty wiórkowe, ale zazwyczaj były suchawe. A wystarczy dodać mleka kokosowego i całość przemienia się w pyszny kremowy deser rozpływający się w ustach. Jak do tego dodać owoce (dałam kilka rodzajów, ale maliny rządzą) i czekoladę.. o jej, nie mogłam się oderwać. Naprawdę naprawdę spróbujcie! Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie białek 🙂

Kremowy deser z wiórków kokosowych z malinami i czekoladą
(bez glutenu, bez zbóz, bez mleka, paleo)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut (170ºC)
Wielkość: Ø28 cm

Składniki:

  • 4 białka
  • 280 gramów wiórków kokosowych
  • puszka mleka kokosowego (400 ml) – w temperaturze pokojowej, o kremowej konsystencji – użyłam Real Thai; domowe mleko będzie zbyt chude
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • szczypta soli
  • ok. 300 gramów owoców, dałam połowę malin i drugą połowę truskawek i jeżyn, ale zdecydowanie najlepiej pasują maliny i je polecam dodać
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • polewa: 50 gramów gorzkiej czekolady 85% i 2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie, ale dzięki niemu polewa tak pięknie się błyszczy)

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce miodu. Następnie zmniejszamy obroty miksera na małe i bardzo cienkim strumieniem wlewamy mleko kokosowe (lub dodając łyżka po łyżce). Następnie dodajemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy do połączenia. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce – można je lekko wbić w masę, ciasto nie urośnie za dużo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170º C i pieczemy 40 minut (wierzch ma być całkowicie ścięty, a boki zarumienione). Wyciągamy ciasto i studzimy.

Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym – albo w rondelku z grubym dnem na minimalnym ogniu albo w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto cienkim strumieniem w „zygzaki” 😉

Ciasto do 3 dni spokojnie wytrzymuje bez lodówki. I zdecydowanie najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 🙂

Smacznego!

Kremowy deser z wiórków kokosowych z malinami i czekoladą

Kremowy deser z wiórków kokosowych z malinami i czekoladą

Możesz również polubić