przepisy/ zupy

Krem z topinamburu i jabłek

krem z topinamburu

Jeśli nie próbowaliście topinamburu, to nie ma co zwlekać. Słodkie bulwy idealnie nadają się na kremową zupę. Mając lekko pomarszczone jabłka, postanowiłam je wykorzystać i był to strzał w dziesiątkę, bo współgrają idealnie z tym warzywem.>
Topnambur to inaczej słonecznik bulwiasty i niestety nie jest bardzo u nas bardzo popularny. Można go kupić w większych sieciach handlowych, jest zapakowany w tacki po 500 gramów. Na plus, że widziałam tylko topinambur pochodzący z polskich gospodarstw rolnych BIO. W smaku coś między ziemniakiem a słoneczkiem 😉 .>

Krem z topinamburu i jabłek

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 gramów bulw topinamburu
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • 5 cm kawałek pora (biała część)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • do podania: pestki dyni i/lub słonecznika

Bulwy topinamburu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zimnej wody, by nie ściemniały – tak będą czekać na dodanie do zupy. Jabłka kroimy w kostkę (nie obieramy), wykrawamy gniazda nasienne. Pora kroimy w półplasterki.
Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy pokrojonego pora, solimy i dusimy aż się zeszkli (ok. 5min). Dorzucamy topinambur, smażymy z porem chwilę (2 minuty), następnie wrzucamy jabłka, całość zalewamy wodą. Zagotowujemy.
Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy aż topinambur będzie miękki (około 20 minut).
Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta, można dolać wody.
Podajemy posypaną pestkami dyni i słonecznika.
Dla pracusiów nie zawsze mających czas gotować na bieżąco – krem z topinamburu bardzo dobrze się mrozi 🙂 .
Smacznego!

Możesz również polubić