ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Kopiec kreta na 艣mietance kokosowej

Kopiec kreta bez nabia艂u - na 艣mietance kokosowej

Jedno z ciast mojego dzieci艅stwa 馃檪 kto dorasta艂 w latach 90, pewnie kojarzy. Tylko wtedy, b臋d膮c kilkuletni膮 dziewczynk膮, my艣la艂am, 偶e kopiec kreta musi by膰 z pude艂ka. Bo jak inaczej? 馃槈 Zreszt膮 to ciasto z pude艂ka mo偶na kupi膰 i dzisiaj, ale ju偶 takiego PR jak za dawnych lat na pewno nie ma.

U mnie kopiec kreta (bez nabia艂u) to biszkopt z m膮k jaglanej i kokosowej, a wn臋trze na 艣mietance kokosowej. 艁atwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam!

Kopiec kreta bez nabia艂u – na 艣mietance kokosowej

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut, 180掳C
Wielko艣膰: 脴23 cm

Sk艂adniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 4 艂y偶ki skrystalizowanego miodu lub innego s艂odzid艂a
  • 20 gram贸w m膮ki kokosowej
  • 40 gram贸w kakao
  • 50 gram贸w m膮ki jaglanej
  • szczypta soli

Poncz:

  • 艂y偶eczka kakao
  • 3 艂y偶eczki miodu
  • ok. 150 ml gor膮cej wody

Krem:

  • 700 gram贸w sch艂odzonej 艣mietanki kokosowej (u偶y艂am 艣mietanki Real Thai – 3 puszki po oddzieleniu od mleka kokosowego)
  • 1 艂y偶ka cukru kokosowego
  • 4-5 banan贸w

Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek, te pierwsze ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli. Nast臋pnie dodajemy mi贸d 艂y偶ka po 艂y偶ce ca艂y czas miksuj膮c. Nie przerywaj膮c miksowania dodajemy po kolei 偶贸艂tka. Przesiewamy m膮ki razem z kakao i 艂膮czymy dok艂adnie mieszaj膮c 艂opatk膮. Wylewamy do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180掳C. Pieczemy ok. 25 minut, wyci膮gamy i studzimy.

Przygotowujemy poncz mieszaj膮c dok艂adnie wszystkie sk艂adniki. Biszkopt nacinamy po okr臋gu ok. 1,5聽 cm od brzegu i wydr膮偶amy 艂y偶eczk膮 wewn臋trzne ko艂o, tak do wysoko艣ci ok, 1,5 cm. Wydr膮偶one ciasto kruszymy w misce i mieszamy z 1/3 ponczu. Pozosta艂膮 ilo艣ci膮 namaczamy sp贸d ciasta.

艢mietank臋 kokosow膮 (puszka musi by膰 sch艂odzona min. 24h a 艣mietanka oddzielona od wody/mleka kokosowego) ubijamy na wysokich obrotach z 艂y偶k膮 cukru kokosowego (ok. 5 minut). Na wydr膮偶ony sp贸d biszkoptu uk艂adamy obrane banany, przykrywamy 艣mietank膮 kokosow膮 formuj膮c kszta艂t kopca. Na koniec lekko wklepujemy okruchy biszkoptu pozosta艂e po wydr膮偶eniu. Sch艂adzamy w lod贸wce godzin臋.

Smacznego!

Kopiec kreta bez nabia艂u - na 艣mietance kokosowej

Kopiec kreta bez nabia艂u - na 艣mietance kokosowej

Mo偶esz r贸wnie偶 polubi膰