desery/ koktajle/ przepisy/ przetwory i napoje

Koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym

koktajl_truskawka_mango_2

Po długim weekendzie, mam dla Was coś w sam raz na pocieszenie. Pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym 🙂 Nie dość, że wspaniale smakuje, to fajnie wygląda – warstwy są na tyle gęste, że można je układać jedna na drugiej. Wymieszany ma za to kolor malinowy, więc też brzydki nie jest 🙂 Polecam na leniwe popołudnia lub deser 🙂

Koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym (paleo, wegański)

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 gramów truskawek pęczek szparagów
  • 1 duże mango (moje po obraniu i bez pestki ważyło nieco ponad 300 gramów)
  • 200 ml gęstego kremowego mleka kokosowego (najlepiej zimnego, ale musi być kremowe, bez oddzielonych warstw śmietanki – użyłam Real Thai, ostatnio się na nie przerzuciłam i sprawdza się całkiem nieżle)

Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek. Następnie miksujemy obrane i pokorjone mango. Delikatnie, łyżką, nakładamy warstwę mango na warstwę truskawkową. Mleko mieszamy w osobnej szklance by było jednolite i również, łyżka po łyżce, nakładamy na warstwę mango. Całość można przemieszać parę razy (najlepiej słomką, nie łyżką), by warstwy przemieszały się nieco i przejścia między nimi były bardziej delikatne.

Podajemy! 🙂
Oczywiście przed wypiciem najlepiej całość dokładnie wymieszać 🙂

Koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym (wegański, paleo)

Koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym (wegański, paleo)

Możesz również polubić