Ostatnio jestem torpedowana informacjami o zdrowotnych właściwościach kurkumy. Chodzi o to, że kurkuma to przyprawa o ogromnych właściwościach przeciwzapalnych. Innymi słowy, powinniśmy ją jeść regularnie. Stąd postanowiłam wprowadzić jej nieco więcej do diety, bo do tej pory używałam rzadko. I tak powstał ten super zdrowy koktajl mango. Dodałam też nieco kardamonu – razem z cytryną lekko orzeźwia całość. Koktajl jest naprawdę pyszny i MEGA zdrowy, 🙂
Koktajl mango z kurkumą na mleku kokosowym
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 200 ml mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (od biedy można dać 100 ml wody)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1-2 łyżki miodu (do smaku)
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i blendujemy na gładką masę.
Na zdrowie!