bez pieczenia/ desery/ kasze na słodko/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Kokosowa „kaszka manna” (bez glutenu, bez nabiału)

kaszkapaleo1

Są czasem takie genialne rzeczy, które powstają przez przypadek. Tak było tutaj. Fakt, kiedyś na śniadanie często jadłam kaszę manną, ale przeszło mi dawno i w tym momencie nawet nie pomyślałabym o tym, by robić jakikolwiek „zamiennik”. A jednak powstał. Przy okazji eksperymentów kulinarnych mających całkiem co innego na celu 😉  Z drugiej strony nie wiem jak mogłam na to nie wpaść wcześniej, bo kiedy już człowiek zrobi sobie taką kaszkę to przepis wydaje się zupełnie oczywisty. Zjadłam całą michę z ogromnym smakiem. Kaszka jest super pożywna (i super zdrowa – tyle kokosa!), jedna porcja rano powstrzymuje głód na długi czas. Jakby tego było mało – robi się ją w mig.  🙂

Grysik kokosowy (kasza manna bez glutenu) [bez zbóż, bez mleka (nabiału), paleo]

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego (użyłam akurat z puszki, ale domowe nada się równie dobrze)
  • ok. 30 gramów mąki kokosowej (więcej lub mniej w zależności od tego jak gęste kaszki lubicie, plusem jest fakt, że nie musicie od razu decydować – mąkę można dokładać w trakcie i obserwować jak kaszka wygląda)
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne ulubione dodatki: u mnie banan i bakalie

Mleko kokosowe z miodem wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Kiedy będzie bardzo ciepłe (ale nie wrzące), zmniejszamy ogień na mały, dodajemy mąkę i mieszamy ok. pół minuty. Jeśli kasza jest za rzadka, można dodać mąki – aż uzyskamy pożądaną gęstość.

Wlewamy masę do miski, układamy dodatki, podajemy  🙂

kaszka manna bezglutenowa czyli kokosowy paleo grysik

 

Możesz również polubić

  • Nie używałam jeszcze takie mleka. Aż wstyd przyznać! Ciekawa jestem smaku więc chętnie zjem na weekendowe śniadanie.

    • aż wstyd, że ominęłam komentarz! 😀 zostaje mi tylko zapytać – i jak?

      • Pysznie! Zrobiłam nieco zmodyfikowaną wersję, ale było bardzo smacznie 🙂

  • Olma Mac

    Czy mleko kokosowe może być bez cukru?

    • oczywiście, wręcz powinno, zawsze można dosłodzić miodem 🙂