ciasta/ desery/ przepisy/ torty

Kakaowy biszkopt z kremem z pieczonych malin

Biszkopt kakaowy na mące ryżowej z kremem z pieczonych malin (bez nabiału)

Może robić za mini torcik, jak zrobicie z podwójnej porcji może robić za tort urodzinowy, ale dla mnie to po prostu super ciasto na takie lato jak mamy teraz – ciepło, ale bez upałów, więc i piekarnik można włączyć i masa nie spłynie. Biszkopt kakaowy na mące ryżowej jest lekki, do tego krem ze śmietanki kokosowej i pieczonych malin. Ciasto szybko znika, ja sama wciągnęłam dwa kawałki bez mrugnięcia okiem 😉

Po ostatniej kategoryzacji przepisów okazało się, że mam trochę mało wypieków z mąki ryżowej. Jest to głównie podyktowane faktem, że są zdrowsze mąki i staram się je wybierać, ale mąka ryżowa też ma swoje zalety. I nie tylko to, że jest dosyć prosta do obróbki, ale jest to źródło skrobii opornej 🙂 A jak dodamy do tego krem ze śmietanki kokosowej i owoce – wychodzi przyzwoicie zdrowe ciacho.

Biszkopt jest dosyć suchy, więc polecam go nasączyć ponczem. Ale robiłam też wersję „na sucho” i również jest bardzo smaczna – co kto lubi. Maliny, które używamy do kremu pieczemy razem z biszkoptem – dzięki temu pozbywamy się nadmiaru wody i nie trzeba zagęszczać dodatkowo kremu 🙂

Kakaowy biszkopt z kremem z pieczonych malin (bez glutenu, bez nabiału)

Czas przygotowania: łącznie około 30-40 minut
Czas pieczenia biszkoptu: ok. 30 minut (180ºC)
Czas chłodzenia: 1-2 godziny
Wielkość formy: Ø23 cm

Składniki:

Biszkopt kakaowy na mące ryżowej:

  • 3 jajka
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • 85 gramów mąki ryżowej
  • 20 gramów kakao
  • szczypta soli

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • śmietanka kokosowa z 2 puszek mleka (czyli twarda część, która zbiera się na wierzchu mleczka kokosowego trzymanego min. 24 godziny w lodówce) – łącznie około 500-550 gramów śmietanki
  • 250 gramów malin
  • 4 płaskie łyżki skrystalizowanego miodu (można zastąpić innym słodzidłem, ale nie płynnym)

Na wierzch:

  • około 200 gramów malin i opcjonalnie garść borówek

Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie miód łyżka po łyżce. Ubijać jeszcze ok. 5 minut aż masa nabierze powietrza a miód całkowicie się rozpuści. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Maliny na krem przebrać i rozłożyć na płasko na innej blaszczce, również wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć razem z biszkoptem do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra i dół, bez termoobiegu).  Piec ok. 30 minut – aż patyczek wbity w biszkopt będzie suchy. Ciasto i owoce wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przeciąć ostrożnie na dwa blaty, a maliny zblendować.

W międzyczasie przygotować poncz: wodę zagotować i rozpuścić w niej kakao i miód. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę kokosową ostrożenie oddzielić od wody kokosowej (tą drugą możemy wykorzystać np. do koktajli). Śmietankę ubić. (Tutaj mała uwaga – nie każda śmietanka tak samo łatwo się ubija. Ja używam zazwyczaj mleka Terrasany lub Real Thai i do ubijania wybieram to drugie – ubija się w mig, ta pierwsza za to często mi się rozpływała) Do ubitej śmietanki dodać miód łyżka po łyżce i miksować na średnich obrotach aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodać zblendowane maliny i zmiksować. Krem włożyć do lodówki do lekkiego stężenia (musi na tyle stężeć, by przykryty blatem nie wypłynął, można też rozsmarować pierwszą część kremu na blacie i włożyć razem do lodówki – będzie nieco szybciej).

Blaty nasączyć ponczem. Około 3/4 kremu rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim, na nim rozsmarować resztę kremu. Ozdobić owocami. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego stężenia.

Smacznego! 🙂

Biszkopt kakaowy na mące ryżowej z kremem z pieczonych malin (bez nabiału)

Biszkopt kakaowy na mące ryżowej z kremem z pieczonych malin (bez nabiału)

Możesz również polubić

  • Marta Samanta

    Ile czasu tort kakaowy z pieczonymi malinami można przechowywać w lodówce? ♡

    • cześć Marta 🙂 do 3 dni i owinięty folia aluminiową, bo krem może łapać zapachy i utleniać się (ciemnieć) z wierzchu (część kremu między biszkoptami dłużej zachowuje świeżość i kolor). nie otrujesz się jeśli ciasto postoi chwilę dłużej, ale wiadomo – już tak pięknie nie będzie wyglądać. generalnie torcik najlepszy jest pierwszego i drugiego dnia, a jeśli robiony na jakąś okazję i „pokaz” polecam zrobić krem tego samego dnia (upiec maliny i biszkopt można dzień wcześniej).