desery/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Kakaowe placuszki z cukinii (paleo)

Kakaowe placuszki z cukinii paleo z gruszkami z miodem i kardamonem

Ekspresowe placki na śniadanie lub kolację. Z warzywem, ale na słodko – czyż nie idealnie?  😉 Samych placków nie słodzę – słodki ma być dodatek. Dobre będą polane miodem lub czekoladą lub z owocami (najlepiej wszystko naraz). U mnie w towarzystwie podduszonych gruszek z kardamonem i miodem – pychotka.

Kakaowe placuszki z cukinii paleo z gruszkami z miodem i kardamonem

Czas przygotowania: do 20 minut
Liczba porcji: 2 (ok. 6 placuszków)

Składniki:

Placki z cukinii:

  • 200 gramów cukinii startej na dużych oczkach
  • 3 jajka
  • 20 gramów mąki kokosowej
  • 20 gramów tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów kakao
  • tłuszcz do smażenia – masło klarowane lub olej kokosowy

Gruszki z kardamonem:

  • 1 duża gruszka, najlepiej miękka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • ok 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu

Cukinię, jajka i mąkę mieszamy dokładnie w misce. Smażymy placki grubości 0,5 cm na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu – na złotobrązowy kolor. Uważamy, by nie przypalić, bo będą gorzkie.

Gruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka na roztopione masło i smażymy ok. 5 minut, po czym ściągamy z ognia (najlepszy moment na zaprzestanie smażenia jest wtedy, gdy gruszka zaczyna puszczać sok). Dodajemy miód i kardamon, mieszamy.

Podajemy 🙂 Smacznego!

Kakaowe placuszki z cukinii paleo z gruszkami z miodem i kardamonem

Możesz również polubić