bez pieczenia/ dania główne/ desery/ lunche/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Będę z Wami brutalnie szczera. Nie znoszę lepienia pierogów 🙂 Nie wiem czy nie lubię tego robić dlatego, że nie do końca umiem, czy nie umiem bo nie lubię, ale tak jest. Moje pierogi są po prostu krzywe i brzydkie. Natomiast jak pewnego dnia w tym tygodniu wiozłam dwa (duże oczywiście) opakowania pięknych malin z lokalnego ryneczku i przypomniałam sobie o czekoladowych pierogach, które dawno temu jadłam w pijalni Wedel.. no nie mogłam nie spróbować 🙂

Muszę się też przyznać, że chciałam je zrobić na mące kasztanowej, ale najzwyczajniej w świecie okazało się, że muszę uzupełnić zapasy, więc stwierdziłam, że spróbuję z gryczaną. Czy czuć grykę? Smakując samo ciasto, tak. Smakując całego pieroga polanego pysznym sosem ze śmietanki kokosowej i malin – nie :). Są pyszne. Ale któregoś dnia z pewnością spróbuję zrobić je z mąki kasztanowej, mogą być jeszcze lepsze.

Dobra wiadomość jest taka, że jeśli mi – totalnej niezdarze w kwestii lepienia pierogów (serio, gdybyście widzieli moje wigilijne pierogi versus mojej mamy i siostry…) – udało się je tak ulepić to każdy może to zrobić. Ciasto wyszło super, jest bardzo elastyczne, pięknie się wałkuje i zlepia. Wiadomo, że nigdy nie będzie takie jak to z glutenem, ale nie miałam żadnego problemu, żeby pieroga ulepić. Sekret tkwi w dobrym zaparzeniu mąki. Nie wlewamy wrzątku do mąki, tylko na odwrót.

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut oczekiwania
Liczba pierogów: ok. 25 (niezbyt dużych)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 20 gramów masła lub oleju kokosowego
  • 150 gramów mąki gryczanej
  • 30 gramów kakao
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 200-300 gramów malin (lepiej mieć więcej, żeby podjeść)

Sos:

  • śmietanka kokosowa (lub krowia kremówka min 30%) – ilośc według uznania
  • płynny miód lub inne dowolne słodzidło – ilość według uznania (trochę trzeba posłodzić, bo nie słodzimy ciasta, więc będzie nieco gorzkawe, a maliny kwaśne i trzeba przełamać smak)
  • garść malin rozgnieciona widelcem
  • opcjonalnie łyżka listków miety

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło lub olej i szczyptę soli. Podgrzewamy aż tłuszcz się roztopi, następnie zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Wrzącą wodę ściągamy z palnika i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę i mieszamy enerogicznie (nie będzie łatwo) łyżką aż mąka wsiąknie całą wodę a ciasto stanie się zbyt gęste by móc dalej mieszać. Przekładamy na stolnicę lub do większej miski, dodajemy kakao i uważając by się nie oparzyć, zagniatamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owijamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, wycinamy koła i lepiemy pierogi wkładając do każdego parę malin (u mnie było 2-3 maliny na pieroga, ale lepiełam dosyć małe pierogi + jestem pierogową niezdarą 🙂 ).

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną – około 2-3 minuty. Należy uważać, bo pierogi gryczane gotują się znacznie szybciej niż zwykłe.

Podajemy polane miodem, śmietanką kokosową lub śmietanką kremówką (w obu przypadkach dobrze podgrzać je nieco) i rozgniecionymi malinami.

Smacznego!

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Kakaowe pierogi na mące gryczanej z malinami i śmietanką kokosową (bezglutenowe, bez jajek, bez nabiału)

Możesz również polubić