ciasta/ ciastka i muffinki/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Kakaowa kostka w czekoladzie na mące kokosowej

Kakaowa kostka w czekoladzie na mące kokosowej

Faktem jest, że każde ciasto pocięte w kostkę i oblane czekoladą będzie pyszka. Ale prawda jest taka, że to ciasto jest naprawdę super dobre i puszyste, lekko wilgotne, a w 100% na mące kokosowej. Mąka kokosowa świetnie łączy się z bananami i kakao – nie wiem do końca w czym jest ten sekret, ale fakt, że te składniki świetnie współpracują i struktura ciasta wychodzi ekstra.

Do ciasta można dać masło lub olej kokosowy – piekłam na obu i wyszło bez problemu, chociaż mi do końca ciasta z olejem koko nie podchodzą w smaku – ale to kwestia gustu. Do polewy idzie dużo czekolady i trochę czasu, spieszący się mogą po prostu oblać ciasto na wierzchu.

Kakaowa kostka w czekoladzie na mące kokosowej

Czas przygotowania: 20 min ciasto + ok. 30-60 minut obtaczanie w czekoladzie
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Wielkość formy: 20 x 20 cm (25 kawałków)

Składniki:

Ciasto:

  • 70 gramów mąki kokosowej
  • 150 gramów oleju kokosowego lub masła, roztopionego
  • 4 średniej wielkości, bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 30 gramów kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa: jeśli robimy kostkę, 300-400 gramów czekolady, do oblania ciasta wystarczy 100 gramów
  • dodatkowo wiórki kokosowe/puder z buraka

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach ok. 5 minut aż masa się dosyć mocno napuszy i zwiększy objętość. Zmniejszamy obroty na średnie, dodajemy miód i rozbite widelcem banany, miksujemy 10 minut.

Cienkim strumieniem wlewamy roztopiony olej, miksujemy do połączenia. Do czystej miski przesiewamy mąkę kokosową i kakao, mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem. Mieszamy ciasto jeszcze raz i wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (dół i góra, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40 minut – patyczek wbity w ciasto powinien być czysty.

Jeśli wybieramy szybką opcję z polewą, roztapiamy czekoladę na minimalnym ogniu i smarujemy wierzch ciasta.

W przypadku kostki, kroimy ciasto na równe kawałki (u mnie 5 x 5 = 25 sztuk). Czekoladę również roztapiamy, najlepiej bardzo bardzo wolno i w turach tak by jej nie roztemperować (najprościej jest w mikrofali, ale ja to robię normalnie w metalowym garnuszku na kuchence, włączając ją najpierw na pół minuty i później co chwilę na parę sekund w razie potrzeby, fajnie wytłumaczoną teorię znajdziecie tutaj).

Każdy kawałek ciasta biorę do ręki za spód i wierzch, pędzelkiem smaruję boki, obtaczam w wiórkach, kładę na folii aluminiowej i to samo robię na wierzchu kostki (czyli ostatecznie mam 1 bok bez czekolady).

Smacznego!

Kakaowa kostka w czekoladzie na mące kokosowej

Kakaowa kostka w czekoladzie na mące kokosowej

Możesz również polubić