ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ torty

Jaglano-kokosowy torcik z kremem cytrynowym i truskawkami

Jaglano-kokosowy torcik z kremem cytrynowym i truskawkami

Tu chodzi o ten krem. Jest bomba i pyszka jak żaden inny. Można zrobić go po prostu do słoiczków i zjeść z owocami. Ma tylko jedną wadę – jest tak delikatny i kremowy, że jako jedyny na tym blogu nie przeżył jazdy na rowerze. Bo jak się pytacie co ja z tymi ciastami robię – ano wożę na rowerze do pracy.

Spód jest delikatny, bo na białkach – głównie z tego względu, że żółtka idą do budyniu, jeśli akurat macie jakieś na zbyciu, to biszkopt możecie śmiało robić również z tego przepisu – to bliźniak, tylko na całych jajkach.

Do dzieła!

Jaglano-kokosowy torcik z kremem cytrynowym i truskawkami

Całkowity czas przygotowania: ~ 3 godziny + schładzanie
Czas pieczenia: 20 minut
Wielkość formy: 23 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 białka
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 20 gramów mąki kokosowej
  • 70 gramów mąki jaglanej

Krem:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml soku z cytryny (ok. 4 duże) + skorka otarta z dwóch cytryn
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 4 żółtka
  • 200 gramów masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 5 łyżek skrystalizowanego miodu

Dodatkowo:

  • ok. 800 gramów truskawek lub malin, mogą być też borówki

Przygotowanie tortu dobrze jest zacząć od budyniu, bo musi całkowicie przestygnąć. Do kubka wlewamy sok z cytryny, skórkę żółtka i mąkę, mieszamy dokładnie. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i ciągle mieszając, wlewamy cienkim strumieniem zawartość kubka. Cały czas mieszając (najlepiej rózgą), zagotowujemy budyń (powinien wyjść bardzo, bardzo gęsty – jak już nam ciężko mieszać to znaczy że wyszedł). Budyń przykrywamy folią spożywczą – tak, by folia dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy, by ostygł.

W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno – mniej więcej w połowie dodajemy miód, a gdy będą już sztywne, po kolei żółtka (cały czas miksując na wysokich obrotach). Przesiewamy mąki i łączymy dokładnie mieszając łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 minut, wyciągamy i studzimy (nie wyjmujemy z formy).

Gdy budyń wystygnie, zabieramy się za zrobienie kremu. W misce umieszczamy miękkie masło oraz miód i ucieramy na puszystą, jasną masę (minimum 5 minut). Miód ma się całkowicie rozpuścić w maśle. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując (10-15 minut). Jeśli budyń dobrze wystygł to nie powinno być żadnego problemu z połączeniem go z masłem.

Ok. 300 gramów owoców dodajemy do kremu (truskawki kroimy w kostkę, maliny można po prostu wrzucić do kremu i krótko zmiksować), krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na noc), przed podaniem dekorujemy pozostałymi owocami.

Smacznego!

Jaglano-kokosowy torcik z kremem cytrynowym i truskawkami

Możesz również polubić