bez pieczenia/ kasze na słodko/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Jaglanka buraczana

jaglanka_buraczana_1

Jaglanka, obok kawy kuloodpornej, zagościła u mnie na stałe. Najczęściej robię ostatnio czekoladową, ale w końcu i ta mi się znudziła, więc zaczynam intensywne poszukiwanie nowych smaków 🙂 Dzisiaj proponuję coś całkiem innego: jaglankę buraczaną. Czy smakuje burakiem? Oczywiście, że tak! Ale to ta słodsza strona buraka, dopieszczona miodem jest naprawdę pyszna. I ma piękny kolor.

Kluczem jest dobry sok z buraka, bo to od niego zależy smak jaglanki. Co znaczy dobry? Po prostu smaczny. Jeśli z takim sokiem do tej pory nie mieliście za dużo do czynienia, proponuję na pierwszy raz kupić (najlepiej jednodniowy) żeby wiedzieć, czego powinniśmy się spodziewać. Jeśli wyciśniecie sok sami z pierwszego lepszego buraka, możecie się zrazić, bo zdarza się, że zawiera taki ziemisty posmak, który wielu osobom będzie przeszkadzał. Ale jeśli pijacie koktajle czy soki z burakiem na co dzień (polecam!) to sami wiecie, które buraki nadają się do tego najlepiej. Ja wyciskam sama i wybieram zazwyczaj te o podłużnym kształcie – najbardziej mi smakują.

Jaglanka buraczana

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

Uwaga: proporcje mleka kokosowego i soku z buraka można modyfikować (tak, by łącznie płynu było 400 ml). Poniżej wersja „lekka”, od której proponuję zacząć – moim zdaniem nie ma sensu dawać mniej soku buraczanego. Jeśli jaglanka Wam posmakuje, następnym razem możecie zwiększyć ilość soku z buraka na rzecz mleka kokosowego i szukać proporcji idealnych :). Dla mnie pół na pół (200 ml mleka koko i 200 ml soku z buraka) to maksymalna intensywność – więcej soku jest dla mnie już zbyt buraczana (jaglanka pół na pół jest na zdjęciach).

  • 90 gramów kaszy jaglanej
  • 100 ml soku z buraka (albo kupiony jednodniowy albo samodzielnie wyciśnięty – ja lubię najbardziej z podłużnych buraków)
  • 300 ml mleka kokosowego (najlepiej z puszki, ale domowe też może być)
  • 4 łyżeczki jasnego miodu
  • dodatki: ulubione owoce, u mnie borówki, ale najlepiej smakuje z mieszanką owoców w której znajdują się malinami lub czerwonymi porzeczkami

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka razem z mlekiem kokosowym i sokiem z buraka. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem (ma tylko lekko bulgotać, jak rosół) aż kasza wchłonie cały płyn – trzymając się wskazówek na podstawową wersję jaglanki.

Podawać z miodem i ulubionymi owocami.

jaglanka buraczana

Możesz również polubić