lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Jaglane wrapy z warzywami do torebki

wrapy_jaglane7

Wrapy jaglane. Idealne, gdy planujecie wyjazd, lub po prostu jako śniadanie do pracy czy szkoły 🙂 Robię je często, gdy gdzieś jadę i nie będę miała czasu nic porządnego zjeść – wiadomo, jak okropne jedzenie można spotkać na dworcach czy lotniskach (nie mówiąc o tym, ile trzeba za nie zapłacić). Przygotowane wieczorem, na drugi dzień smakują wyśmienicie – wystarczy rano wyjąć z lodówki i wrzucić do torebki. Ja się już jutra nie mogę doczekać 🙂

Przepis na wrapy bezglutenowe z mąki jaglanej z roszponką, jajkiem, awokado i pomidorkami

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba naleśników: 4 (Ø28 cm)

Składniki:

Wrapy (naleśniki) jaglane:

  • 2 jajka
  • ok. 10 łyżek mleka kokosowego (domowego lub z puszki – albo rozcieńczonego albo chudej części pozostałej po rozwarswieniu w lodówce) lub innego dowolnego (od biedy może być nawet woda 😉
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 5 łyżek mąki jaglanej (z małą górką)
  • tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Dodatki:

  • po ok. łyżeczce majonezu na wrapa
  • roszponka, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 awokado, ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych lub cokolwiek innego wam wpadnie w ręce 🙂
  • ew. sól, pieprz

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę – łyżka po łyżce, po każdej dobrze mieszając. Powinniśmy uzyskać konsystencję jak na zwykłe naleśniki.

Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (dobrze rozgrzana patelnia przy naleśnikach to warunek konieczny). Natłuszczamy powierzchnię cienką warstwą masła i smażymy wrapy na średnim ogniu na piękny żółty kolor. Zdejmujemy z patelni i czekamy aż ostygną.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ok. łyżeczkę majonezu, układamy roszponkę, pokrojone w paski jajko oraz awokado i pomidorki koktajlowe (najlepiej w całości, by smak nie uciekł, a całość się nie rozciapała). Uważamy, by zostawić ok 2 cm wolnego miejsca z każdej strony. Doprawiamy ewentualnie solą i/lub pieprzem. Następnie dolną część naleśnika nakładamy na farsz, a następnie zwijamy całość.

bezglutenowe wrapy (z mąki jaglanej)

Wrapy same z siebie się nie trzymają po zwinięciu – ze względu na bardzo dużą zawartość nadzienia (można go teoretycznie dać mniej, ale.. po co 😉 ). Zresztą –  są z przeznaczniem w podróż i ma być przede wszsytkim smacznie i praktycznie 🙂 Więc każdy po prostu pakuję w folię aluminiową. Jeśli ma być ładniej (np. dla gości), można zawinąć wrapa do połowy w folię lub, jeszcze ładniej, w papier i lekko podkleić taśmą (lub związać sznureczkiem – wersja dla ambitnych 🙂 )

Wrapy są od razu gotowe do spożycia, ja je najczęściej robię wieczorem w przeddzień wyjazdu, wkładam do lodówki i rano pakuję do torby i… szczerze mówiąc najlepiej mi smakują na drugi dzień w pociągu czy samolocie 🙂

Smacznego!

bezglutenowe wrapy (z mąki jaglanej)

 

Możesz również polubić