dania główne/ lunche/ przepisy

Gulasz cielęcy z kurkami

gulaszCielKurki1

Pyyyyszny. Mięsko jest mięciutkie i delikatne. Mimo, że z sosem – dzięki kurkom dającym wspaniały smak i aromat – danie jest lekkie i dobrze sprawdza się również w ciepły dzień. Możecie do niego dobrać dowolne ulubione dodatki, ale moim zdaniem najlepsze będą tu najprostsze na świecie placki ziemniaczane i najprostsza zielona sałata.

Gulasz cielęcy z kurkami z plackami ziemniaczanymi [PALEO]

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: ok. 60 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

Gulasz:

  • 300 gramów cielęciny (mięso na gulasz lub w całości np. łopatka)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml bulionu (drobiowy, cielęcy lub warzywny)
  • 1 mała cebula
  • 150 gramów kurek
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) – do smażenia
  • 1 łyżka masła (do zagęszczenia sosu)
  • kilka listków szałwii
  • sól i pieprz

Placki ziemniaczane:

  • 3 większe ziemniaki
  • 1 jajko
  • pieprz, sól

Sałatka:

  • 3 garście rukoli lub innej ulubionej sałaty
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, sól

Kurki płuczemy pod zimną wodą lub w misce, oczyszczamy i co większe, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, mięso w kostkę (ok. 2 cm) i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła i obsmażamy cielęcinę na dużym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Zmniejszamy ogień na średni, wrzucamy drugą łyżkę masła i cebulę, smażymy minutę, następnie wrzucamy kurki. Smażymy aż puszczą wodę (ok. 3 minut). Przekładamy całość do rondla, zalewamy bulionem, dodajemy listki szałwii i dusimy na małym ogniu (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie (ok. 60 minut, może być nieco dłużej lub krócej w zależności od wielkości kostki oraz rodzaju mięsa). Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowujemy placki, Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy na sitko i odstawiamy na 10 minut. następnie odsączamy (na sitku lub rękoma) z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, sól i pieprz, mieszamy. Smażymy cienkie (0,5 cm grubości), nieduże placki na rozgrzanej patelni (średni ogień) na złotobrązowy kolor.

Sałatę myjemy i suszymy, składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy zieleninę.

Podajemy 🙂 Smacznego!

 

gulasz cielęcy z kurkami

Możesz również polubić