dania główne/ lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Gryczane krokiety bezglutenowe z kapustą i pieczarkami

krokiety_gryczane_1

Krokiety bezglutenowe, zrobione specjalnie pod barszczyk czerwony, który od zawsze jest moją ulubioną zupą. Przepis na naleśniki gryczane już mam – tutaj (zrobiłam z podwójnej porcji), Jako panierki użyłam płatków amarantusowych. Kupiłam je kiedyś przy okazji i do tej pory leżały nieużywane. A tutaj sprawdzają się znakomicie! Nie myślałam, że pójdzie tak gładko z doborem panierki. A koniecznie chciałam coś wymyślić, bo o ile wszelkie panierowanie mięsa to dla mnie strata czasu, to krokiety bez niej tracą urok 🙂 Tak czy siak, jeśli szukaliście idealnej panierki bezglutenowej, to nie sądzę, by znalazła się lepsza niż ta!

Przepis na gryczane krokiety bezglutenowe z kiszoną kapustą i pieczarkami [w amarantusowej bezglutenowej panierce]

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: >8 krokietów (z naleśników Ø28 cm)

Składniki:

Naleśniki:

  • 400 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego, w przypadku tego z puszki polecam użyć pół na pół z wodą)
  • 4 jajka
  • ok. 200 gramów mąki gryczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła klarowanego (+dodatkowo do smarowania patelni)

Farsz:

  • 500 gramów pieczarek
  • 250 gramów kapusty kiszonej
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sól
  • 250 ml wody (lub bulionu – jeśli mamy na zbyciu)

Panierka:

  • 1 jajko
  • kilka łyżek płatków amarantusowych

Przygotować naleśniki (można dzień wcześniej): w garnuszku na niewielkim ogniu topimy masło. W misce mieszamy jajka z mlekiem kokosowym (rózgą). Dodajemy masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę – po trochu, do uzyskania naleśnikowej konsystencji (gęstej śmietany). Odstawiamy masę na bok, a w tym czasie rozgrzewamy patelnię. DOBRZE rozgrzewamy, nie chcemy wyrzucać pierwszego naleśnika do kosza 🙂 Smażymy, przed każdym naleśnikiem smarując patelnię cienką warstwą masła.

Farsz: pieczarki obieramy i drobno kroimy (jak komu wygodniej, może być w niedużą kostkę, może być w półplasterki). Kapustę płuczemy pod zimną wodą, odciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia 1-2 minuty. Dorzucamy pieczarki, smażymy ok. 5 minut aż zmienią kolor i nieco puszczą wodę. Dodajemy kapustę, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy wodę i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu, aż cała woda zniknie (ok. 10 minut). Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, ściągamy z ognia.

Farsz dzielimy na 8 części, na środek każdego naleśnika kładziemy partię i rozsmarowujemy, zostawiając z każdej strony 2-3 cm marginesu. Zakładamy boki do środka na farsz i zwijamy całość zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Moczymy w roztrzepanym jajku i płatkach z amarantusa. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

 gryczane krokiety bezglutenowe z kiszoną kapustą i pieczarkami w amarantusowej panierce

Możesz również polubić