ciastka i muffinki/ czekolada/ desery/ przepisy

Fondant czekoladowy

fondant_czekoladowy_paleo_2

Przyznaję, że o walentynkach przypomniałam sobie dosyć późno, by przygotować propozycję dla Was na czas  😉 Ale, tak jak celebrować miłość można cały rok, tak cuda jak fondant czekoladowy jeść również można nie tylko od święta 🙂 Do czego zachęcam, dla czekoholików jest to ciastko idealne!

Samo przygotowania ciasta zajmuje tyle, co nagrzanie piekarnika i jest super proste. Najważniejszy jest czas pieczenia – tak, by wierzch był ścięty, a środek półpłynny. W różnych piekarnikach czas może się nieco różnić, ale mam nadzieję, że dzięki moim wskazówkom dacie radę uzyskać taki efekt już za pierwszym razem. A nawet, jeśli nie, to dostaniecie po prostu bardzo dobre ciastko czekoladowe 🙂 Więc nie ma się czego bać!

Fondant czekoladowy bezglutenowy [również bez mleka, bez zbóż, PALEO]

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut
Liczba porcji: 2 (Ø 9 cm)

Składniki:

Fondant:

  • 50 gramów masła
  • 50 gramów dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka mąki kokosowej
  • do posmarowania ramekinów: masło i kakao

Dodatki:

  • dowolne owoce, w sezonie najlepiej maliny lub truskawki, poza sezonem dobrze pasuje granat lub banan; u mnie dodatkowo listek mięty

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC (góra i doł, bez termoobiegu). Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy czekoladę, czekamy aż się rozpuści (co jakiś czas mieszając).

Do miski wrzucamy jajko, dodajemy miód i szczyptę soli. Trzepaczką rozkłócamy całość . Dodajemy mąkę i łączymy. Wlewamy masę jajeczno-czekoladową (nie może być gorąca, ale jeśli rozpuszczaliście czekoladę według wskazówki powyżej to powinna być idealnej temperatury) i całość dokładnie mieszamy.

Ramekiny smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika – na środkową półkę, lub lepiej – nieco wyżej niż środek.

Pieczemy ok. 10 minut. Czas ten może wynosić od 8 do 12 minut w zależności od wielu czynników – głównym jest piekarnik sam w sobie. Około ósmej minuty można zacząć sprawdzać stan wypieczenia dotykając patyczkiem wierzch fondanta. Ma być ścięty, na brzegach suchy, ale na środku lekko wilgotny, lecz niebrudzący patyczka.

Niedopieczony może się rozwalić przy wyciąganiu, przciągnięty w piekarniku będzie ciastkiem czekoladowym na kształt brownie.

Strategię na pierwszy raz zostawiam wam, ale człowiek naprawdę szybko się uczy piec doskonałe fondanty w swoim piekarniku 🙂 A warto!

Po wyciągnięciu zostawiamy na ok. 2 minuty, następnie cienkim nożykiem oddzielamy ciastko od brzegu i wykładamy na talerz (kladąc foremkę do góry nogami). Ozdabiamy według uznania i podajemy ciepły.

Smacznego 🙂

fondant czekoladowy bezglutenowy (paleo lava cake)

Możesz również polubić