ciastka i muffinki/ desery/ przepisy

Ekspresowe ciasteczka kokosowe (z wiórków)

ekspresoweciastkakokosowe1

Ciasteczka kokosowe pełne witamin i bardzo pożywne – świetne nawet na śniadanie. Słodzone miodem, ale miód dodajemy dopiero po upieczeniu – tak by skorzystać z jego dobroci (miód w temperaturze 40ºC traci swoje właściwości). No i ekspresowe. Jeśli przyjaciółka dzwoni, że będzie za pół godziny, to zdążysz je jeszcze spokojnie upiec  ;-).

Szybkie i proste ciasteczka kokosowe (kokosanki) z wiórków [paleo]

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Liczba porcji: u mnie wyszło 5 dużych ciastek (wielkości dłoni)

Składniki:

  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • 2 jajka z wolnego wybiegu (raczej duże)
  • ok. 2 łyżek miodu

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Jajka wrzucamy do miski, rozbełtujemy. Dorzucamy wiórki i całość wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być zwarte, ale kruche. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dowolny kształt o grubości ok. 0,5 cm, lekko uklepując. Pieczemy aż boki się mocno zarumienią (ok. 15 minut). Wyjmujemy z pikarnika, czekamy aż lekko ostygną (ok. 5-10 minut) i polewamy z wierzchu miodem.

Podajemy 🙂

ciastka kokosowe z wiórków

Możesz również polubić