przepisy/ przetwory i napoje

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Przepis na domowe mleko kokosowe musiał być pierwszy. To mój podstawowy zamiennik mleka krowiego i częsty gość w kuchni. Robiony jest z wiórków kokosowych. Różni się od tego w puszce ze sklepu – jest rzadsze, świetnie nadaje się na naleśniki, do chia, zup czy kawy.

W Sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na mleko kokosowe. Różnią się szczegółami, bo miejsca na duże kombinowanie nie ma. Próbowałam wiele sposobów, moczyłam przez noc, moczyłam krócej, dolewałam wody w trakcie miksowania, nie dolewałam. Tak naprawdę jakość mleka w mojej opinii zależy od dwóch czynników. Pierwszy i najważniejszy to wiórki same w sobie. W zależności od firmy smak mleka się różni – musicie próbować aż znajdziecie te najlepsze (ja kupuję wiórki BIO przez internet – wychodzą taniej niż w zwykłym sklepie i są dobrej jakości). Drugi to moc malaksera/długość miksowania. Oczywiście im dłużej tym lepiej :).

Domowe mleko kokosowe

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczewkiwania: 2 godziny
Ilość: 400 ml

Składniki:

  • 100 gramów wiórków kokosowych (nieodtłuszczonych!)
  • 500 ml wrzątku

Wiórki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy folią i odstawiamy, by masa ostygła (co najmniej 2 godziny). Po tym czasie miksujemy w malakserze lub blenderze stojącym.
Czas miksowania zależy od mocy silnika (szybkości) maszyny. W tzw. bullet mikserze wystarczy u mnie niecałe 5 min, w zwykłym malakserze blendowałam 10 minut. Żyrafą należy czas wydłużyć do 15 minut lub nawet dłużej. Generalnie najlepszym znakiem, że mleko jest gotowe jest temperatura papki – ma się zrobić mocno ciepła.
Po miksowaniu przekładamy papkę na sitko wyłożone gazą nad miską i odsączamy. Przechowujemy w lodówce do kilku dni. Oddzielanie się twardej warstwy tłuszczyku (kremu kokosowego) od wody jest zjawiskiem naturalnym – przed użyciem najlepiej lekko podgrzać mleko by krem się rozpuścił.

Możesz również polubić