bez pieczenia/ desery/ pralinki i batoniki/ przepisy

Domowe batoniki Bounty

batonikibounty3

Domowe batoniki bounty – dużo lepsze niż te ze sklepu 🙂 Bardziej kokosowe – bo oprócz oczywistych wiórków, używamy mleka kokosowego. Są pożywne i idealne do kawy 🙂

Domowe batoniki Bounty (kokosowe) [bez glutenu, bez zbóż, bez mleka, paleo]

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Liczba porcji: ok. 10-12 batoników

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego (w tym przypadku najlepiej z puszki)
  • 100 gramów wiórków kokosowych
  • 80 gramów masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • czekolada gorzka 85% do polania – ok. 200 gramów (faktycznie zużyłam nieco mniej – ok. 150 gramów, ale należałoby mieć 200, łatwiej się wtedy obtacza batoniki)

Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Kiedy będzie ciepłe, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na bardzo małym ogniu aż wiórki wchłoną mleko (powinno starczyć 5-10 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Odkładamy na bok, by ostygło. Gdy masa będzie miała temperaturę poniżej 30 stopni, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Masa powinna być na tyle gęsta, by lepić z niej batoniki. Ulepione wkładamy do lodówki na godzinę.

Roztapiamy czekoladę – w kąpieli wodnej lub w ceramicznej misie nad podgrzewaczem. Batoniki zanurzamy w czekoladzie, obtaczamy z każdej strony i wykładamy na rozłożoną folię aluminiową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady, po czym ponownie każdy batonik obtaczamy w czekoladzie (pojedyncza warstwa może być za cienka i będzie się za bardzo topić w dłoniach przy jedzeniu) i odstawiamy do zastygnięcia.

Przechowujemy najlepiej w lodówce, ale w temperaturze pokojowej batoniki spokojnie wytrzymają nawet kilka godzin 🙂

Smacznego!

domowe batoniki bounty (bez nabiału, kokosowe - paleo)

Możesz również polubić