bez pieczenia/ desery/ pralinki i batoniki/ przepisy

Czekoladowe trufle w buraczanym pudrze

trufle_czekoladowe_w_pudrze_2a

Wiecie, co to puder z buraka? Albo z jakiegokolwiek innego warzywa czy owocu? 🙂 Brzmi fantazyjnie, tymczasem jest to po prostu wysuszone i zmielone warzywko/owoc.  Puder z buraka (czy jakiejkolwiek innej bulwy) można zrobić samemu od podstaw. Kupujemy buraki, kroimy je na cienkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw) i suszymy. Albo w suszarce albo w piekarniku w niskiej temperaturze. Robiłam obiema metodami, dopóki nie zorientowałam się, że w większości supermarketów można bez problemu kupić suszone buraki. Za 2,50 zł. Stąd nie polecam suszenia samemu, jest to ogromnie pracochłonne i czasochłonne zajęcie (suszarka chodziła u mnie całą noc, piekarnikiem oszukiwałam i podkręcałam temperaturę a i tak czas liczył się w godzinach, także koszty też nie są małe). Mając suszone buraki, jedyne co musimy zrobić to zmielić je w młynku do kawy.. właśnie na puder. 🙂

Jak to smakuje? Jak burak, tylko smak jest skondensowany, więc bardziej słodki i  ogólne odczucie jest bardzo fajne. Jedząc trufle, smak buraka jest mało wyczuwalny, stanowi jedynie miły akcent. Za to super wygląda :).

A czekoladowe trufle.. są najlepsze, jakie kiedykolwiek zrobiłam.

Czekoladowe trufle w pudrze z buraków (bezglutenowe/paleo/bez mleka)

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba sztuk: ok. 20 (Ø 2-3 cm)

Składniki:

  • 100 gramów dobrej, gorzkiej czekolady (min 70%, polecam 85%)
  • 100 gramów śmietanki kokosowej (twardej warstwy, która zbiera się na wierzchu dobrej jakości mleczka kokosowego w puszce)
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie, w przypadku czekolady 85% polecam dodać)
  • do obtoczenia: wymieszane ok. 2 łyżki pudru z buraka (czytaj wyżej, we wstępie) i 1 łyżka mąki kokosowej; praliny można również obtoczyć po prostu w kakao

Masło rozpuszczamy w rondelku, po czym dodajemy czekoladę połamaną w kostki. Podgrzewamy na minimalnym ogniu 1-2 minuty, po czym ściągamy z palnika i, od czasu do czasu mieszając, czekamy aż czekolada całkowicie się roztopi. Do czystej miski wrzucamy śmietankę kokosową i miód. Kiedy czekolada się rozpuści i masa nieco ostygnie, dolewamy partiami do miski ze śmietanką, miksując na niskich obrotach (można też po prostu użyć łyżki i mieszać ręcznie), aż wszystkie składniki się połączą.

Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut, aż zastygnie na tyle, by móc z niej lepić praliny. Jest to dosyć brudne zajęcie 🙂 Praliny nie muszę mieć regularnych kształtów: wystarczy nabrać porcję łyżeczką i ścisnąć w dłoni do uformowania. Obtaczamy w pudrze. Można od razu podawać 🙂

Trufle najlepiej przechowywać w lodówce, jednak w temperaturze pokojowej zachowują całkiem długo kształt, są po prostu miękkie (ja wolę nieco twardsze).

Smacznego!

czekoladowe trufle w pudrze z buraka (paleo, bez glutenu, bez cukru)

Możesz również polubić