bez pieczenia/ desery/ przepisy

Cytrynowa galaretka z zielonej herbaty

Cytrynowa galaretka z zielonej herbaty

Genialna w swojej prostocie. Pierwszy raz zobaczyłam ją w Grecji – tam tradycyjnie,po obiedzie dostaje się deser (i raki ;)). Nie mogłam wtedy uwierzyć że sama na to wcześniej nie wpadłam. Galaretka z zielonej herbaty to bardzo przyjemny orzeźwiający deser na gorące popołudnie.

Cytrynowa galaretka z zielonej herbaty

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 ml wody
  • zielona herbata (2 torebki lub 2 płaskie łyżeczki sypanej, bez aromatów)
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka żelatyny  + 3 łyżki wody

Żelatynę wsypujemy do małej miseczki, dodajemy 3 łyżki wody (tak, by przykryć żelatynę) i odstawiamy na 10 minut.
Zaparzamy herbatę. O parzeniu herbaty mogłabym napisać esej – i może kiedyś napiszę – póki co wystarczy że zrobimy to jak zwykle, według przepisu na opakowaniu. Uważamy tylko, by herbata nie wyszła nam gorzka (co się dzieje w przypadku zbyt długiego parzenia lub zbyt gorącej wody).
Do zaparzonej herbaty dodajemy miód, sok z cytryny i namoczoną żelatynę, mieszamy aż ta ostatnia się całkiem rozpuści. Rozlewamy co kokilek lub kieliszków, wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
Można ozdobić plasterkiem pomarańczy lub cytryny.
Smacznego!

Możesz również polubić