ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Ciasto kokosowo-makowe z wiśniową frużeliną

Ciasto kokosowo-makowe z wiśniową frużeliną

Dzisiaj mam dla Was ciasto kokosowo-makowe z wiśniami w postaci pysznej frużeliny. Ciasto jest na białkach, pełne wiórków kokosowych i maku. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że jest bardzo wilgotne – wydaje się że zrobione na zimno, ale nie dajcie się zmylić – potrzebujecie piekarnika 🙂 Na wierzchu frużelina wiśniowa – trochę żałuję, że jest jej tak mało.. następnym razem zwiększę jej udział. Polecam!

Ciasto kokosowo-makowe z wiśniową frużeliną

Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 45 minut (170ºC)
Czas oczekiwania: 2 godziny
Wielkość formy: 20 x 20 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 4 białka
  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 75 gramów maku
  • puszka mleka kokosowego (400 ml) – w temperaturze pokojowej, o kremowej konsystencji – użyłam Real Thai; domowe mleko będzie zbyt chude
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki

Frużelina wiśniowa:

  • 500 gramów wiśni
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodajemy miód łyżka po łyżce. Następnie zmniejszamy obroty miksera na małe i bardzo cienkim strumieniem wlewamy mleko kokosowe (lub dodając łyżka po łyżce). Następnie dodajemy wiórki, mak i mąkę ziemniaczaną, mieszamy do połączenia. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170º C i pieczemy ok. 45 minut (wierzch ma być całkowicie ścięty, a boki zarumienione). Wyciągamy ciasto i studzimy.

Żelatynę namaczamy w wodzie, mąkę ziemniaczaną również rozrabiamy z wodą. Wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy sól i miód i podgrzewamy na średnim ogniu aż wiśnie puszczą wodę. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i mieszając wlewamy rozrobioną mąkę. Doprowadzamy do wrzenia (jak kisiel), zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Masę wylewamy na ciasto. Gdy frużelina przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (2 godziny powinny wystarczyć).

Smacznego!

Ciasto kokosowo-makowe z wiśniową frużeliną

Możesz również polubić