Boże Narodzenie/ ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy

Ciasto dyniowe z karobem i żurawiną na mące jaglanej

Ciasto dyniowe z karobem i żurawiną na mące jaglanej

Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio zrobiłam 🙂 Wilgotne, z nutą przypraw korzennych i świeżą żurawiną. Karob można zastąpić kakao, chociaż jeśli nie musicie tego robić – nie róbcie. Bardzo polecam na Święta i nie tylko.

Ciasto dyniowe z karobem i żurawiną

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut (160ºC)
Wielkość: u mnie forma z kominem ø21 cm

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 200 gramów masła
  • 6 łyżek miodu
  • 4 jajka
  • 500 gramów puree z dyni (np. hokkaido lub innej słodkiej)
  • 260 gramów mąki jaglanej
  • 2 pełne łyżki karobu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 gramów świeżej żurawiny (można dać suszoną, ale ze świeża dużo lepsze)
  • 100 gramów gorzkiej czekolady, posiekanej
  • dodatkowo, jeśli pieczecie w formie z kominem: tłuszcz do wysmarowania formy i mąka (dowolna), jeśli w zwykłej formie, wystarczy papier do pieczenia

Masło ucieramy z miodem na puszystą masą. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując. Całe ucieranie powinno trwać przynajmniej 15 minut. Zmniejszamy obroty na małe i powoli dodajemy puree z dyni, miksujemy do połączenia.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i karobem w osobnej misce i przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy żurawinę (można posiekać zgrubnie, ale nie jest to konieczne) i posiekaną czekoladą, znowu mieszamy i całość wylewamy do przygotowanej formy (jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia).

Pieczemy ok. 60 minut (patyczek wbity w ciasto będzie wilgotny, ale czysty). Wyciągamy z formy po ostudzeniu (może być ciepłe, ale nie gorące). Na ciepło jest pycha 🙂

Smacznego!

Ciasto dyniowe z karobem i żurawiną na mące jaglanej

Możesz również polubić