ciasta/ desery/ przepisy

Ciasto dyniowe na mące kokosowej

ciastodyniowe6

Jesień! Czyli w ruch idzie dynia. I przepis na mega sycące (8 jajek!), super smaczne (już zdobyło wiele rekomendacji) ciasto dyniowe. Na śniadanie, na deser, na podwieczorek – na mniejszego i większego głoda. Robione na pulpie dyniowej i mące kokosowej. Jako słodzika używam miodu, który dodatkowo nadaje ciastu wspaniały aromat. Plus polewa z domowych powideł <3 Samo zdrowie!

Ciasto dyniowe [bez glutenu, bez zbóż, paleo]

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Wielkość formy: Ø28 cm

Składniki:

Ciasto dyniowe:

  • 140 gramów mąki kokosowej
  • 200 gramów masła, roztopionego
  • 500 gramów puree z dyni hokkaido (żeby zrobić pulpę z dynii, kroimy ją na pół, wyjmujemy pestki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200ºC około godziny – ma być na tyle miękka, by wybrać miąższ łyżką – można zblendować, moja była na tyle gładka, że już tego nie robiłam)
  • 8 jajek (dałam rozmiar M)
  • 100 gramów płynnego miodu (raczej jasnego – akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 gramów powideł śliwkowych bez cukru (można kupić w lepszych marketach, ale najlepiej zrobić samemu – przepis tutaj)
  • łyżka kakao

Jajka wbijamy do miski (w całości), dodajemy sól i miksujemy około 2 minut aż masa nieco zesztywnieje i się napowietrzy. Następnie dodajemy miód i ubijamy całość razem na błyszczącą, gęstą masę (około 5 minut). Dalej miksując, wlewamy cienkim strumieniem masło, a następnie dodajemy dynię i miksujemy do połączenia się składników (obserwując jak zawartość miski fantastycznie zmienia kolor z żółtego na piękny pomarańcz  😀 ). Dodajemy suche składniki, mieszamy dokładnie szpatułką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka (u mnie było to 45 minut). Składniki polewy mieszamy ze sobą i rozsmarowujemy na lekko wystudzonym cieście.

Smacznego  🙂

ciasto dyniowe (bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału - paleo)

ciasto dyniowe (bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału - paleo)

Możesz również polubić