ciastka i muffinki/ desery/ przepisy

Ciastka bananowo-kokosowe z żurawiną

ciastkakokosbanan1

Super aromatyczne ciastka bananowo-kokosowe z dodatkiem żurawiny. Podczas pieczenia w kuchni unosi się wspaniały zapach bananów i kokosa 🙂 Ciastka są idealne do kawy lub gorącej czekolady. Typ miękki i bardzo pożywny. Ciężko zjeść dwa na raz 🙂 /taki plus i minus jednocześnie :D/

Ciastka bananowo-kokosowe z żurawiną [bez glutenu, bez zbóż, bez cukru, paleo]

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba ciastek: 12

Składniki:

Ciastka bananowo-kokosowe:

  • 100 gramów oleju kokosowego (virgin), w temperaturze pokojowej
  • 2 średnie, bardzo dojrzałe banany (pokryte mnóstwem brązowych plamek lub wręcz z brązową skórką), rozgniecione widelcem
  • 100 gramów mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 100 gramów suszonej żurawiny

Polewa:

  • 2 łyżki pasty kokosowej (do kupienia w sklepach ekologicznych)
  • 1 łyżka masła

Do miski wrzucamy olej i rozgniecione banany, miksujemy razem aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy jajko, miksujemy ok. 2 minuty. Następnie dorzucamy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Na sam koniec dosypujemy żurawiny, całość mieszamy.  Lepimy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, wykładamy dla blaszkę i spłaszczamy, tak by ciastka miały wysokość ok, 1 cm. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC (do zarumienienia). Wyciągamy, studzimy.

Masło roztapiamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy krem kokosowy. Mieszamy, aż składniki się połączą (jeśli krem mieliśmy w lodówce, możliwe że trzeba będzie na chwilę jeszcze całość lekko podgrzać). Odstawiamy, by nieco zgęstniał (do konsystencji śmietany). Polewamy ostudzone ciastka.

Mniam!

ciastka bananowo-kokosowe z żurawiną (bezglutenowe, paleo, bez mleka)

ciastka bananowo-kokosowe z żurawiną (bezglutenowe, paleo, bez mleka, bez cukru)

Możesz również polubić