ciastka i muffinki/ desery/ okazje/ pralinki i batoniki/ przepisy/ Tłusty Czwartek

Churros cynamonowe

W zeszłym roku na tłusty czwartek zrobiłam bezglutenowe churros z batatów, które stały się hitem każdej imprezy 🙂 W tym roku jeszcze kombinuję przed czwartkiem, ale póki co wrzucam Wam przepis na inne churrosy – bez żadnego warzywa w środku 😉 Plusy tego przepisu są takie, że ciasto bardzo mocno trzyma kształt i można je próbować również upiec (ja jednak trzymałam się tłustoczwartkowej tradycji i usmażyłam je na smalcu). Oczywiście same w sobie są mniej słodkie niż te z batatów i potrzebują dosmaczenia – posypałam je zmielonym cukrem kokosowym z cynamonem. Zapytacie który z tych dwóch przepisów jest lepszy – odpowiem że mam swojego ulubieńca, ale nie powiem, bo są całkiem inne 🙂 Warto spróbować obu i wybrać lepszy.

Cynamonowe bezglutenowe churros

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20-30 minut
Liczba sztuk: ok 20

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 80 gramów oleju kokosowego (może być masło)
  • 90 gramów mąki ryżowej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka (moje ważyły 110 gramów netto)
  • duża szczypta soli
  • łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu
  • do posypania: ok. 3 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu i pełna łyżeczka cynamonu

Mąki odmierzamy i mieszamy razem w jednej misce. Do rondelka wlewamy wodę, dorzucamy olej, sól i cukier, wstawiamy na dosyć duży ogień. Czekamy aż olej się całkiem roztopi, a całość zacznie wrzeć. Wtedy ściągamy rondel z palnika, wsypujemy mąkę (całą na raz) i mieszamy (dosyć szybko, najlepiej drewnianą łyżką). Mieszamy ok. minuty, aż masa przekształci się w ciasto, które praktycznie samo odkleja się od brzegów garnka. Przekładamy do miski i czekamy aż całość nieco ostygnie (ok. 10 minut).

Masę miksujemy, dodając po kolei jajka, aż zrobi się gładka. Ciasto powinno być bardzo gęste i klejące. Wkładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką (końcówką) w kształcie gwiazdki (najlepsza będzie taka o średnicy ok. 1 cm). Jeśli nie macie szprycy, można się posłużyć nieco mocniejszym woreczkiem foliowym, z którego odetniecie jeden róg.  ?

Churrosy smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Jak smażyć churros opisałam dokładniej tutaj.

Przed podaniem posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Najlepsze są na pierwszy dzień.

Smacznego!

Cynamonowe bezglutenowe churros

 

Możesz również polubić