bez pieczenia/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki/ Tłusty Czwartek

Chrupiący boczek w czekoladzie

chrupiący boczek w czekoladzie

Chciałabym Wam powiedzieć, że to mój pomysł, bo gdyby był mój byłabym z niego cholernie dumna. Nie jest mój, jest zasłyszany dawno temu od znajomych. Pamiętam, że z początku idea połączenia boczku z czekoladą wydała mi się tak absurdalna, że minęło parę lat zanim w ogóle tego smakołyku spróbowałam. Ale jak spróbowałam, przepadłam na kilka miesięcy 😉 Po czym nieco mi się znudził i tak o nim na kolejne parę lat zapomniałam. Przypomniałam sobie.. w tym tygodniu, gdy biłam się z myślami, co tu jeszcze Wam mogę wrzucić na tłusty czwartek (jak ktoś mnie zna, wie, że o ile uważam, że w ogólności desery bezglutenowe są mega pyszne, szczególnie te moje :P, to pączek bez glutenu niestety nie będzie nigdy prawdziwym pączkiem).

No i nagle mnie olśniło. Co jest bardziej tłuste niż boczek? Dodamy do tego czekoladę i mamy idealną przekąskę na czwartek. Musicie spróbować!

Chrupiący boczek w czekoladzie

Czas przygotowania: 30-40 minut

Składniki:

  • 250 gramów boczku, wędzonego lub parzonego (o ile na co dzień jem tylko wędliny domowe, to tutaj polecam boczek sklepowy pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • 100 gramów czekolady, absolutne minimum 70%, najlepiej smakuje  czekoladą 85%

Boczek smażymy na chrupiąco, najlepiej na patelni grillowej, studzimy, rozkładamy na folii aluminiowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub na najmniejszej możliwej mocy kuchenki. Smarujemy boczek z jednej strony, czekamy aż nieco zastygnie (można włożyć do lodówki), powtarzamy z drugą stroną.

Nie łasimy się zanim czekolada nie zastygnie – dopiero wtedy najbiera smaku 🙂 Ja bardzo lubię na zimno, z lodówki.

Dajcie znać, jak Wasze wrażenia!

chrupiący boczek w czekoladzie

Możesz również polubić