ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy

Brownie z malinami słodzone bananem. Bez zbóż i glutenu.

brownie3

Jeśli lubicie czekoladę,  pokochacie to brownie z malinami. Bez dodatkowego cukru, bez glutenu, bez zbóż. Rozpływające się w ustach. Smak złamany malinami 🙂 Nic, tylko jeść 🙂 Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że można spałaszować na śniadanie na zdrowy początek dnia.

Brownie z malinami słodzone bananem. Bez glutenu, bez zbóż, paleo

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Wielkość formy: 20 x 20 cm

Składniki:

  • 200 gramów dobrej jakości czekolady 70% lub 85% (zależy jak bardzo lubicie czekoladę, osobiście polecam 85%, ale jeśli taka czekolada nie przechodzi wam przez gardło, użyjcie 70%)
  • 200 gramów masła + dodatkowo do posmarowania blaszki
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 200 gramów malin
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli

Masło roztapiamy razem z czekoladą na małym ogniu, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka blendujemy z bananem na gładką masę, łączymy z czekoladą.

Dodajemy mąkę i sól, mieszamy.

Boki blaszki smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy masę, na wierzchu rozsypując maliny.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170C. Ciasto ma lekko urosnąć i minimalnie popękać na wierzchu.

Najlepsze jest na drugi dzień 🙂

Paleo brownie z malinami bez cukru a z bananem

Paleo brownie z malinami bez cukru a z bananem

Możesz również polubić