ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Brownie paleo z musem kokosowym i truskawkami

W tym tygodniu istne szaleństwo u mnie, Wrzucając ten przepis, w piekarniku mam już kolejne cudo 😉 Ale ja już tak mam, albo wcale albo hurtem 🙂 Poniższe brownie paleo z musem kokosowym i truskawkami powstało z biegu, po prostu miałam ochotę na coś w miarę lekkiego i ponad kilo truskawek w lodówce. Eksperyment zaliczam do udanych!

Brownie paleo z musem kokosowym i truskawkami [bez glutenu, bez zbóż, bez mleka]

Czas przygotowania: fizycznie ok. 60 minut, łącznie ok 3h + kolejne 3h oczekiwania
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Wielkość formy: 20 x 20 cm

Składniki:

Warstwa brownie:

  • 150 gramów masła
  • 150 gramów gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej

Mus kokosowy z truskawkami:

  • puszka mleka kokosowego (400 ml) – patrz uwagi niżej)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 5 łyżek wody
  • 300 gramów truskawek

Mus truskawkowy:

  • 500 gramów truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok, 5 łyżek wody

Na początek kilka słów o mleku kokosowym. Ja użyłam terrasany, to jest mleko, którego używam najczęściej, ma super czysty skład i dużą zawartość kokosa. Ale muszę przyznać, że do tego przepisu najlepiej nadawałoby się mleko o kremowej konsystencji, z jakimś zagęstnikiem (np. house of asia, ale nie takie zwykłe, a BIO – ma w składzie kokos, wodę i gumę guar i kiedyś go żelowałam i był super biały i gładki). Mleko bez zagęstnika należy przy studzeniu dosyć często mieszać, najlepiej jeszcze w trakcie schładzania (oczywiście przed wylaniem do formy), bo śmietanka kokosowa szybko zaczyna się oddzielać od wody.  Nie jest tak, że się nie uda (widzicie na zdjęciach – udało się), ale jak się bardzo mocno przyjrzycie, mus kokosowy nie jest 100% jednolity, chociaż nie jest to wyczuwalne w smaku. Miejcie to po prostu na uwadze 🙂 EDIT: super wychodzi na Real Thai!

Najpierw warstwa brownie. Masło rozpuszczamy razem z czekoladą na małym ogniu, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka blendujemy z bananem na gładką masę, łączymy z czekoladą. Dodajemy mąkę, mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę (nie smarujemy boków blaszki). Pieczemy 35 minut w temperaturze 170ºC (grzałki góra i dół, bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy.

Mus kokosowy: żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody przez ok. 15 minut, następnie dodajemy do mleka i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, starając się co jakiś czas zamieszać mleko (patrz uwagi wyżej). Na wystudzonym spodzie brownie układamy połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Zalewamy wystudzonym mlekiem (lub nawet lekko schłodzonym) i wstawiamy do lodówki.

Powtarzamy krok z żelatyną dla warstwy truskawkowej. Truskawki blendujemy na gładką masę. Kilka łyżek musu wlewamy do garnuszka, dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Łączymy z pozostałą częścią musu. Wylewamy na stężałą warstwę kokosową (powinno się to dać zrobić po ok. 1-2 godzin od momentu włożenia jej do lodówki). Schładzamy do stężenia.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brownie paleo z musem kokosowym i truskawkami

Możesz również polubić

  • Gosia Kosinska

    Zrobione i zjedzone. Pychota!!! Użyłam wiśni zamiast truskawek. Mleko kokosowe dobre 80%, nie miałam problemów z musem. Córka zdziwiona, że takie zdrowe i tak szybko poszło…

  • Gosia Fac

    Mam takie pytanko dotyczące gorzkiej czekolady, czy jesli bym chciała ją zamienić na kakao, jest Pani w stanie ocenić ile by odpowiadało dać w zamian?

  • Gosia Fac

    a czy mleczko ma byc dobrze schłodzone, kupiłam real Thai, czy nie musi być?

    • Nie, mleczko i tak zagotowujemy, więc nie ma znaczenia czy z lodówki czy nie 🙂

      • Gosia Fac

        dziękuję za odpowiedz! 🙂