ciasta/ czekolada/ okazje/ przepisy/ torty/ Walentynki

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami

Do upieczenia tego tortu zainspirowa艂a mnie.. jaglanka 馃檪 Przez tydzie艅 do mojej ulubionej jaglanki czekoladowej dodawa艂am mas艂o orzechowe i banany i stwierdzi艂am, 偶e musz臋 upiec takie ciasto. No i jest i to w wersji delux, bo tort. Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami – brzmi zach臋caj膮co, nie?

Blaty zrobi艂am聽 z mieszanki m膮ki gryczanej i jaglanej, z dodatkiem t艂uszczu, bo do takiego trio jak czekolada, fistaszki i banany, zbyt lekkie ciasto mi nie pasowa艂o. To mia艂 by膰 z tych ci臋偶szych tort贸w. I jest. Ale przy tym absolutnie nie jest zapychaj膮cy 馃檪

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut (160潞C)
Czas oczekiwania: min. 2 godziny
Wielko艣膰:聽脴23 cm

Sk艂adniki:

Blaty kakaowe:

  • 8 jajek
  • 150 gram贸w mas艂a, roztopionego i przestudzonego (mo偶e by膰 olej koko, ale z mas艂em lepsze)
  • 5 艂y偶ek miodu lub cukru kokosowego
  • 30 gram贸w kakao
  • 70 gram贸w m膮ki gryczanej
  • 70 gram贸w m膮ki jaglanej
  • 1 艂y偶eczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia

Krem fistaszkowy:

  • 150 gram贸w mas艂a, w temperaturze pokojowej
  • 300 gram贸w mas艂a orzechowego
  • 2 艂y偶ki cukru kokosowego (mo偶e by膰 inne s艂odzid艂o, je艣li mi贸d to skrystalizowany)
  • 2 szczypty soli
  • 3 banany (id膮 pod krem)

Krem kokosowy:

  • 300 gram贸w 艣mietanki kokosowej
  • 1-2 艂y偶ki cukru kokosowego (tu tak samo jak wy偶ej, je艣li dajecie mi贸d to skrystalizowany)
  • dodatkowo do ozdoby: fistaszki, czekolada, daktyle lub rodzynki

Bia艂ka ubijamy na sztywno, w momencie gdy piana jest g臋sta dodajemy cukier lub mi贸d 艂y偶ka po 艂y偶ce. Nast臋pnie dodajemy partiami 偶贸艂tka, ca艂y czas miksuj膮c na wysokich obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy mas艂o, miksujemy do po艂膮czenia. Przesiewamy m膮ki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy ciasto dok艂adnie 艂opatk膮. Wylewamy na form臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 160潞C, pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 blaty.

Mas艂o umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszyst膮 mas臋 (ok. 5-10 minut). Dodajemy mas艂o orzechowe 艂y偶ka po 艂y偶ce ca艂y czas聽miksuj膮c. Na koniec dodajemy s贸l, miksujemy. Wk艂adamy do lod贸wki i przygotowujemy krem na wierzch: 艣mietank臋 kokosow膮 ubijamy na wysokich obrotach z cukrem (oko艂o 5 minut), daktyle i czekolad臋 kroimy w kostk臋.

Na spodzie ciasta uk艂adamy przekrojone na p贸艂 (wzd艂u偶) banany, na nie wyk艂adamy krem fistaszkowy, przykrywamy drugim blatem. Wierzch ozdabiamy ubit膮 艣mietank膮 kokosow膮 i posypujemy bakaliami. Wstawiamy do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia i „prze偶arcia”. Dwie godziny powinna wystarczy膰, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzie艅, aczkolwiek najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 馃檪

Smacznego!

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem fistaszkowym i bananami

Mo偶esz r贸wnie偶 polubi膰