ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ torty/ Walentynki

Bezglutenowy torcik z pianką truskawkową

bezglutenowy tort z truskawkami i pianką truskawkową

Teoretycznie jest to klasyk, bo biszkopt + masa truskawkowa. No, tyle że bez galaretki. Ale nazwałam ciasto nie z „musem” czy „kremem”, tylko z pianką – bo konsystencja tej warstwy jest bardzo lekka i rozpływająca się w ustach. Pianka nie powstaje po prostu ze zmiksowania truskawek i dodania żelatyny, ale najpierw robimy „dżemik” truskawkowy, a później miksujemy ze śmietanką kokosową i wtłaczamy powietrze, dzięki czemu wychodzi taki lekki.

Biszkopt zrobiłam na mieszance mąk kokosowej i jaglanej. Nie nasączałam go, jest średnio mokry (ale nie jest suchy), jeśli lubicie bardziej mokre, śmiało możecie zrobić poncz. Tak czy siak, polecam bardzo!

Bezglutenowy torcik z pianką truskawkową

Czas przygotowania: fizycznie ok. 40 minut, ale masa tężeje chwilę, więc trzeba parę godzin poczekać
Wielkość: Ø26 cm

Składniki:

Biszkopt jaglano-kokosowy:

  • 5 jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki skrystalizowanego miodu lub innego słodzidła
  • 20 gramów mąki kokosowej*
  • 75 gramów mąki jaglanej*
  • szczypta soli

*można zrobić biszkopt kokosowy dając 40 gramów mąki kokosowej lub jaglany dając 150 gramów mąki jaglanej, ale mieszanka jest najlepsza, jaglany będzie bardziej suchy a kokosowy bardziej zbity

Pianka truskawkowa:

  • 1 kg truskawek
  • 8 łyżeczek żelatyny + ok. 6 łyżek wody
  • 2-3 łyżki miodu/cukru kokosowego/ksylitolu (zależy jak słodkie truskawki macie, można nawet nie słodzić)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 300 gramów śmietanki kokosowej (twardej warstwy zebranej z mleczka kokosowego stojącego przynajmniej dobę w lodówce)

Polewa:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • truskawki do ozdoby

 

Żelatynę wkładamy do miseczki, dodajemy wodę i odstawiamy na 10-15 minut do napęcznienia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na połówki (duże na 4 części) i wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy sól i miód i podgrzewamy na średnim ogniu aż truskawki puszczą dużo wody. Gotujemy parę minut (cały czas średni ogień) aż owoce zmiękną i zaczną się lekko rozpadać (całość będzie trwać około 10, do 15 minut). Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski (żeby nieco schłodzić) i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Masę odstawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia (truskawki będą gotowe do dalszej pracy kiedy konsystencja będzie już zwarta, ale jeszcze nie całkiem sztywna)

W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po kolei żółtka, cały czas miksując na wysokich obrotach, potem miód łyżka po łyżce. Przesiewamy mąki i łączymy dokładnie mieszając łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 minut, wyciągamy i studzimy (nie wyjmujemy z formy).

Kiedy truskawki lekko stężeją, wkładamy śmietankę kokosową do misy i miksujemy na niezbyt dużych obrotach przez minutę. Następnie dodajemy masę truskawkową łyżka po łyżce, cały czas miksując. Kiedy śmietanka i truskawki się połączą, zwiększamy obroty miksera na największe i miksujemy minutę.

Wylewamy masę na biszkopt (masa powinna być na tym etapie gęsta i kremowa), wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie polewamy czekoladą roztopioną z olejem kokosowym i ozdabiamy według uznania 🙂

Smacznego!

bezglutenowy tort z truskawkami i pianką truskawkową

 

Możesz również polubić