ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Bezglutenowy placek z nektarynkami

Bezglutenowy placek z nektarynkami

Prosty, szybki, ucierany bezglutenowy placek z nektarynkami. Z dodatkiem wiórków kokosowych. Można użyć innych owoców – na pewno bardzo dobrze będą pasować borówki i śliwki 🙂

Bezglutenowy placek z nektarynkami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Wielkość: 20×40 cm

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 200 gramów masła
  • 5 łyżek miodu
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 gramów mąki kokosowej
  • 75 gramów mąki jaglanej
  • 75 gramów mąki ryżowej
  • 75 gramów wiórków kokosowych
  • 5 nektarynek

Masło ucieramy z miodem na puszystą masą – ok. 10 minut. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując (na średnich obrotach) kolejne 10 minut. Na koniec zmniejszamy obroty, cienkim strumieniem wlewamy mleko kokosowe i miksujemy do połączanie.

Mąki i proszek mieszamy w osobnej misce i przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie i całość i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki nektarynki. Pieczemy w temperaturze 160ºC (góra i dół, bez termoobiegu) do suchego patyczka (ok. 55 minut).

Smacznego!

Bezglutenowy placek z nektarynkami

 

 

Możesz również polubić