desery/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Bezglutenowy omlet z marchewką i sosem pomarańczowym

Bezglutenowy omlet z marchewką i sosem pomarańczowym

Styczeń przynosi mi dużo weny i mobilizacji. To trochę też pokłosie tego, że po zmianie pracy przez chwilę mało gotowałam, jadłam nieco gorzej i w konsekwencji gorzej się czułam. A przez to znowu miałam mniej energii.. i tak w kółko. I takie kółko należy przerwać, zakasać rękawy i wziąć sprawy w swoje ręce. I tak zrobiłam. Do tego niestety jaglanka mi się nieco już znudziła jako śniadanie (jeśli szukacie odpowiedzi ile można jeść jaglankę na śniadanie to odpowiedź brzmi pół roku) i szukam nowych pomysłów.

Stąd i dzisiaj przepis na wspa-nia-ły bezglutenowy omlet. Nie spodziewałam się że wyjdzie aż tak pyszny. Mąka gryczana ostatnio jest moją ulubioną, bardzo przyjemnie się z nią pracuje a jeśli nie przesadzimy, gryki nie czuć (chociaż ja osobiście ją lubię, to wiem że sporo osób nie). I tak też jest tutaj, omlet wychodzi idealnie puszysty, ale bez tego charakterystycznego smaku. Dzięki dodatkowi marchewki, jest wręcz sam w sobie nieco słodki. No i ten sos. Wymyślony na szybko a taki pyszny, idealnie podkręca całość. Musicie wypróbować!

Bezglutenowy omlet na mące gryczanej z marchewką i sosem pomarańczowym

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2-4 (u mnie jeden ogromny omlet Ø28 cm)

Składniki:

Omlet:

  • 6 jajek z wolnego wybiegu
  • 1 spora marchewka, starta na małych oczkach
  • 6 płaskich łyżek białej mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sos pomarańczowy:

  • 1 łyżka masła (może być klarowane)
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml soku z pomarańczy

Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając miksować, dodać żółtka, ubijać jeszcze parę minut. Dodać startą marchewkę i mąkę, dokładnie wymieszać. Smażyć omlet (lub omlety) na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni na złoto – z pierwszej strony do całkowitego ścięcia (nawet do 10 minut), a drugiej już tylko chwilę (ok. 1 minuty).

Kiedy omlet się smaży, przygotować sos. W garnuszku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki i zwiększyć ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos się mocno zredukuje i zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Uwaga: kiedy sos wrze, nie widać czy jest gęsty, najlepiej sprawdzać to, ściągając garnuszek z palnika i dając mu chwilę, by się uspokoił. I należy mieć na uwadze, że po zdjęciu z ognia jeszcze nieco zgęstnieje 🙂

Podawać omlet z sosem i ewentualnie z pomarańczami lub innymi owocami – w lecie najlepiej z malinami, w zimie z bananami 🙂

Smacznego!

Bezglutenowy omlet z marchewką i sosem pomarańczowym

Możesz również polubić